Tips

Låt medelhavet komma hem

Varför åka söderut när Medelhavet kan komma till dig? Inred din balkong eller uteplats med soldyrkande uteväxter och ljuvligt doftande örter. Plantera dem i vackra terracottakrukor och dröm dig bort!

Låt Medelhavet komma hem till dig och upplev utomlandskänslan på hemmaplan. Medelhavsväxter ger din uteplats en exotisk och ombonad känsla. Mixa med fördel träd, som oliv och citron, med palmer och doftande blommor. Och glöm inte kryddväxter som både bidrar med doft och smak.

Plantera i krukor och ställ i skyddat läge

Medelhavsväxter trivs i krukor och är därför lätta att placera på såväl uteplats som balkong. Tänk på att välja krukor som du kan flytta in för vinterförvaring av dina växter. Plantera uteväxterna i lerkrukor och -urnor, för den ultimata medelhavskänslan, och placera krukor i grupp och blanda växter med olika höjder.

medelhavsvaxter-2.jpg

Njut av doftande örter

Färska örter och kryddor hör naturligtvis också hemma i medelhavsoasen. Om du vill kan du plantera dem i samma kruka, till exempel timjan, rosmarin och oregano. Men låt gärna basilikan stå i egen kruka – då trivs den bäst.

Solvarma kryddväxter bjuder på härlig doft och visst är det något speciellt med att kunna nypa kvistar av egenodlat till sommarens grillmiddagar. 

Kryddor2.jpg

Sköt om dina uteväxter med medelhavskänsla:

Medelhavsväxter älskar sol och värme och vill gärna stå skyddat.

  • Läge: Ställ i soligt, skyddat läge
  • Vattning: Behovet varierar för olika växter men låt gärna jorden torka upp mellan vattningarna och vattna sedan rejält. 
  • Plantering: Plantera i Medelhavsjord med lecakulor i botten på krukan
  • Näring: Under sommarmånaderna vill växterna ha näring varannan vecka

Vinterförvaring

Medelhavsväxter går bra att övervintra, men de vill stå frostfritt på en ljus, sval plats. Placera dem till exempel i ett garage med fönster eller på en inglasad veranda. Växterna som har kvar bladen på vintern är de som framför allt behöver tillgång till ljus.

Ge växterna sparsamt med vatten, låt dem inte torka ut helt.

Balkong.jpg