Tips

Inred ute med örter och grönt

Örter är riktiga soldyrkare och lockar till sig bin, humlor och fjärilar. Dessutom går de att odla i kruka! Perfekt för dig som inte har en trädgård eller bara vill hålla din odling enkel och samtidigt dekorativ.

De flesta örter är anspråkslösa, men smakar som bäst om de får stå i soligt, skyddat läge och växa i sandblandad jord. Undantagen är persilja och basilika som inte vill torka ut och därför behöver vattnas lite oftare. Basilika tycker inte alls om blåst, så ställ den i skydd för vind och drag, gärna i ett miniväxthus eller i en glasmonter med hål i toppen, så att fukt och kondens får luftas ut. En både praktisk och snygg lösning.

grönafloravår2021.jpg

Foto: Brian Predstrup

Har en lång historia

Det är förstås extra härligt att ha sin örtagård nära till hands när man lagar mat. Om det är möjligt i anslutning till köket, grillen eller trädgårdsgruppen, så att man kan nypa av några extra blad till måltiden. Men passa också på att bara vila bland dina uteväxter! Gör en skön och solig sittplats precis intill, till exempel på balkongen. Att njuta av stillheten bland kryddväxterna har en lång historia som går ända tillbaka till medeltiden och klosterträdgårdarna. Då var örtagården en plats för stillhet och meditation. Skörden hade också sin speciella betydelse förr i tiden. Örter ansågs kunna bota olika krämpor. Salvia ordinerades mot dåligt minne och inflammationer, rosmarin mot migrän och timjan mot hosta.

1865.jpg

Lavendel, murgröna, alunrot,uppstammad myrten och palettblad är fina ihop med örter som basilika, rosmarin och salvia.

Kombinera med andra växter 

Då som nu planterade man gärna örterna tillsammans med andra vackra sommarväxter. Välj sorter som trivs i samma läge, till exempel lavendel, högt prydnadsgräs och praktfulla palettblad. Den sistnämnda kommer att tacka dig för den soliga placeringen med en kaskad av färgsprakande blad.

grönaflora2.jpg

Pausa och njut av dina odlingar. Örter i kombination med andra vackra växter passar fint på balkong och uteplats. Foto: Brian Predstrup