Blomfakta & skötselråd

Citrusträd - Fakta & skötselråd

Tänk dig att ha egna vackert solgula citroner som du kan skörda hemma. Citrusträd är underbart härliga då de skänker glädje både när de blommar och bär frukt. Deras vackra blommor har dessutom en fantastisk doft. Vill du skapa en exotisk medelhavskänsla hemma så är ett citrusträd ett måste!

Skötselråd Citrusträd:

Här får du några tips som får ditt citrusträd att trivas både sommar som vinter:

Sol_blomfakta.png

Läge: Placera citrusträdet på en solig och skyddad plats. De älskar sol och värme!

Termometer_blomfakta.png
Temperatur: 
Ställ ut ditt citrusträd framåt mitten av maj månad, när det är frostfria nätter. De klarar någon enstaka natt med frost men var försiktig. Du kan ställa ut trädet tidigare men kom då ihåg att ta in det på nätterna.

Vattenkanna_blomfakta.png
Vattning: 
Vattna regelbundet och ge trädet specialanpassad näring under sommarhalvåret.

Spray_blomfakta.png
Omvårdnad: 
Ta in trädet innan frosten kommer, och förvara det på en sval plats under vintervilan. Vattna endast vid behov.

Plantera_blomfakta.png
Plantering: 
Använd anpassad citrusjord vid omplantering.


Citrusträd ger långvarig glädje

Ett citrusträd kan sprida glädje i många år om du bara ger det lite omsorg under vintern. De följer ingen bestämd cykel när de blommar eller ger frukt utan det kan ske året runt. De kan faktiskt till och med blomma och sätta frukt samtidigt. Citrusträd är både vackra att titta på och kan användas i matlagning.

medelhavsvaxter-2.jpg

Olika sorter av citrusträd

Citrussläktet innehåller runt 100 olika citrussorter. De är så kallade städsegröna växter vilket betyder att de behåller sina gröna, glansiga blad året om. Citrusträd kräver lite omvårdnad beroende på säsong. Ett tips är att låta citrusträdet stå i kruka för att enkelt kunna flytta det beroende på temperatur och årstid. Exempel på mindre citrusträd som inte kräver lika mycket omvårdnad under vintern är kumquat och kalamondin. De klarar att stå inomhus året runt.

Blomfakta_citrustrad.jpg