Blomfakta & skötselråd

Olivträd - Fakta & skötselråd

Skapa din egen medelhavsoas med olivträd som ger en härlig exotisk känsla. Olivträdet kallas också för hälsans träd, vilket är ytterligare en bra anledning till att ha minst ett olivträd hemma.

Latinskt namn: Olea europaea
Växtfamilj: Syrénväxter

 

Skötselråd Olivträd

Här får du några tips som får ditt olivträd att trivas både sommar som vinter.

Sol_blomfakta.png
Läge: Om du ska ha den utomhus bör du placera trädet på en solig och vindskyddad plats.

Termometer_blomfakta.png
Temperatur: Du kan ställa ut ditt olivträd i mitten av maj, när det inte längre är frost på nätterna. Vill du ställa ut det tidigare kan du ställa ut det dagtid och sedan ta in krukan under natten.

Vattenkanna_blomfakta.png
Vattning: Ge ditt olivträd en jämn vattning under sommarhalvåret. Ju varmare den står desto mer vatten behöver den.

Näring_blomfakta.png
Näring: Olivträdet kan under sommaren behöva näring specialanpassad för medelhavsväxter.


Spray_blomfakta.png
Omvård:
 Ställ in trädet till vintern och förvara det svalt. En inglasad altan eller balkong där det är ljust och kallt (men inte frost) är en lämplig plats. Olivträdet behöver stå svalt för att en det ska få en bra blombildning. Vattna trädet mycket sparsamt under vinterhalvåret.


Plantera_blomfakta.png
Plantering: Vid omplantering ska du använda en lerhaltig jord, gärna speciellt anpassad medelhavsjord.
 
 

Olivträdet är en viktig nyttoväxt

Olivträd växer vilt i Medelhavsregionen och kan bli över 1000 år gamla. Trädet känns ofta igen på sina smala gråaktiga blad. Framåt våren får de små vita, doftande blommor som sedan utvecklas till frukter, oliver.

I medelhavsområdet räknas olivträdet som den allra viktigaste nyttoväxten. Den ger både frukt, ved och skuggiga platser, och kräver dessutom ytterst lite vatten. Efter några år kräver det ingen vattning alls, utan klarar sig på regnet som faller under vintern.

 

Olivträd är en fredssymbol

Olivträdet står symbol för flera olika saker. Själva trädet symboliserar exempelvis skönhet, fruktbarhet och odödlighet medan en olivkvist ofta relaterar till pånyttfödelse. FN använder exempelvis olivkvistar både i emblem och flagga för att symbolisera fred och försoning.

Blomfakta_Olivträd_2.jpg  Blomfakta_olivtrad2.jpg