Tips

10 uteväxter med medelhavskänsla till balkong och uteplats

Skapa en medelhavsoas hemma med växter och örter som trivs att stå utomhus på sommaren. Här får du tips på 10 uteväxter som är perfekta för balkong och uteplats och som ger medelhavskänsla!

1. Olivträd

Ett eller flera olivträd ger riktig medelhavskänsla till din uteplats eller balkong. Olivträdet trivs bäst utomhus där ljuset och luftfuktigheten är rätt. Den vill ha kalkrik jord och jämn vattning.

Blomfakta_olivtrad2.jpg

Läs mer: Skötselråd Olivträd

2. Citrus

Ett citrusträd ger en både goda citrusfrukter och glädje. Citrus gillar frisk luft, växlande temperatur och jord med lågt pH-värde. 

Blomfakta_citrustrad.jpg

Läs mer: Skötselråd Citrusträd

3. Rosmarin

Rosmarin är en väldoftande ört som går att stamma upp till ett mindre träd. Vattna den genom att duscha den då och då.

Blomfakta_rosmarin2.jpg

4. Lavendel

Lavendel är en doftfavorit som kan användas i bakning. Placera den ljust då den älskar sol och använd torr och sandblandad jord.

medelhavsvaxter-1.jpg

Läs mer: Ätbara blommor

5. Timjan

Timjan är perfekt att odla i kruka för att sedan använda i matlagningen. Den gillar att placeras ljust, men klarar av halvskuggiga platser. Använd väldränerad jord.

Blomfakta_timjan.jpg

6. Hibiskus

Denna vackra krukväxt blir man glad av att se. Hibiskusen älskar sol, men kräver vatten och näring regelbundet. Den går att stammas upp.

medelhavsvaxter-3.jpg

7. Fikon

Fikonträd är en lättodlad växt som trivs i kruka. Vattna den regelbundet då den inte gillar att torka ut. Den kan övervintras i mörkt frostfritt utrymme.

Blomfakta_fikon.jpg

8. Bougainvillea

Denna rikligt blommande klängväxt är vacker att ha utomhus. Den vill stå soligt och få mycket vatten och näring under sommartid.

Boganvilla.jpg

9. Oleander

En praktfull och väldoftande växt som blommar rikligt. Oleander är en törstig soldyrkare. Den är dock giftig och bör placeras långt från barn och djur.

Oleander.jpg

10. Lagerbladsträd

Lager är en vacker växt med mörka gröna blad. På sommaren trivs den att stå ljust och varmt. Plantera den i lerjord gödslad med gräsklipp.

medelhavsvaxter-4.jpg