Möt våra florister

Möt mästerfloristen Sylvia Jingskog

"Jag tycker om när naturen mognar"

Skånes fält och ängar anas i mästerfloristen Sylvia Jingskogs blomsterdesign för Interflora. Gräs och sädesslag bryter formen i hennes mjuka arrangemang, där säsongens mest älskade blomsorter står i centrum.

Mästerflorist-Sylvia-Jingskog-Topp.jpg

Det är något med naturens mognad som lockar henne så här års. Hur färger skiftar, växter vissnar och det är dags för skörd.  

– För mig är det den härligaste tiden på året. Samtidigt som kvällarna kan vara underbara är det mysigt att tända ljus igen, sätta en bukett i vas och njuta av stunderna. Som florist finns det mycket material att jobba med och det är lätt att inspireras av natur och trädgård, säger hon. 


Idén till bordsdekorationen Skördefest kom av sig själv. För sitt inre ser hon hur det dukats till fest i en lada på landet, med höbalar att sitta på och blomsterdekorationen på bordet.  

– Den passar i alla miljöer, självklart även i stan, men detta är min sinnebild. 

Bordsdekorationen vilar i en korg av blad och bland dahlia, limonium och torkat material vajar vete, korn och havre. 

– Jag älskar runda och mjuka former, men det ska också vara lite busigt, inte för perfekt. Här fyller gräset och sädesslagen en funktion. Det är ju dessutom en naturnära trend som många tycker om.  

Mästerflorist-Sylvia-Jingskog-Skördefest-3.jpg

Sylvia Jingskog har drivit Interflora Bellis by Sylvia i Ängelholm i åtta år, men butiken firade hela 50 år 2021. Lagom till jubiléet blev hon en av Interfloras handplockade mästerflorister med ett eget exklusivt och utvalt sortiment. 

– Jag har tävlat mycket i floristiskt hantverk – Stockholm Open, Skånska öppna och Nordiska mästerskapen – och har en gedigen grund att stå på. Att bli utsedd till mästerflorist känns som en fantastisk ära. Samtidigt som jag älskar utmaningar har jag en trygghet i blommorna, jag kan materialet och tekniken. Exklusiv blomsterdesign kräver att man har kunskapen att binda och arrangera så att det inte faller isär. 

Att runda former är hennes signum syns i den design hon tagit fram som mästerflorist för Interflora. Det gäller även blomsorterna hon valt till sina fyra verk: solros, hortensia och dahlia. 


– Det är klassiska blommor som jag älskar. Dahlian doftar gott och är som en mjuk och söt kudde för bina i trädgården. Den är också typisk för säsongen.  

Färgskalan i hennes dahliabukett drar åt pastell med en kombination av aprikos, ljusgult och puderrosa. Skira vippor av limonium är där för att stöka till. Där dahliabuketten böljar i svängarna är hortensiabuketten mer kontrollerad, även om här också finns strån som kittlar uttrycket. 

– Hortensia är en riktig favorit, en magnifik blomma som är absolut finast på hösten med sina skiftande färger.  

Mästerflorist-Sylvia-Jingskog-Dahlia-3.jpg

Solros var också ett givet val, som kändes självklart med tanke på sensommaren.  

– Det är en blomma som man ofta ger bort till någon speciell, som betyder extra mycket. Många har känslor och minnen förknippade med solrosor.    

När Sylvia väljer vas till sina buketter blir det gärna Höganäskrus. Kombinationen speglar Skåne med hantverket, fälten och solen. Allt det som bjuder så frikostigt på inspiration. 

 

Namn: Sylvia JIngskog 
Aktuell: Som en av Interfloras handplockade mästerflorister. 
År i yrket: 27 
Driver: Interflora Bellis by Sylvia i Ängelholm. 
Styrka som florist: Känner inga begränsningar, älskar färg och gillar utmaningar. 
Underskattad blomma: Liljor! De är lite ur mode och kunderna tror inte att de passar in i den naturnära stil som är trendig just nu. Men allt går. Dessutom finns det fantastiska liljor så höga som 120–150 cm. De är så vackra!