Möt våra florister

Möt mästerfloristen Mats-Ola Andersson

För mästerfloristen Mats-Ola Andersson är det amaryllisens klockor som ringer in advent och jul. Hyacintens väldoft är lika viktig. Utan lökväxter ingen riktig stämning, tycker han. 

Han kombinerar praktfullt och exklusivt med mossa, lärk och, kottar. Bland Mats-Olas specialdesignade julkreationer för Interflora finns både det sparsmakat eleganta och det floristiskt överdådiga, som en bordsdekoration fylld med granatäpplen, orkidéer och rosépeppar och en magnifikt blomstrande julgran.

Mästerflorist-Mats-Ola-Andersson-1.jpg

– Jag har alltid brunnit för hantverket och tycker att det är något vi florister ska vara stolta över, säger han. 

Mats-Ola har jobbat kreativt hela livet. Redan i skolåldern började han i sin farbrors blomsterbutik i skånska Tollarp. Efter floristutbildningen i Norrköping följde några år som frilans, då han även lade flera tävlingstitlar till sitt cv. Bland annat vann han floristtävlingen Stockholm Open tre gånger, blev skånsk mästare och tävlade för Sverige i EM i blomsterbinderi. Nu är han en av Interfloras mästerflorister med ett eget lyxsortiment på interflora.se.

Mästerflorist-Mats-Ola-Andersson-2.jpg

Sedan 30 år driver han sin egen blomsterhandel i centrala Kristianstad. En aktiv ägare med båda fötterna på butiksgolvet.  

– Som Interfloras mästerflorist vill jag passa på att visa vad vi kan göra. Riktigt stora kransar till exempel. En diameter på 120 cm, det är ganska häftigt. Den är jättefin att luta mot husväggen – och vill man sätta belysning i den så blir det extra bling.

Mästerflorist-Mats-Ola-Andersson-3.jpg

Den stora kransen kompletteras av en mindre i samma stil. Ytterligare en modell ingår, lindad med kuddmossa och skogsmaterial som kvistar av lärk. 

Den som vill lägga en krans på bordet hittar också vad den söker bland Mats-Olas verk. Han har bland annat gjort en med vita hyacinter på lök som för tankarna till ett vinterlandskap. Materialet är alltigenom återvinningsbart. 

Mästerflorist-Mats-Ola-Andersson-4.jpg

– Den binds med garn eller snöre på halmstomme och lökarna fästs med blomsterpinnar av trä, så när julen är över kan man lägga hela bordskransen på komposten, säger Mats-Ola. 

Om man inte vill spara lökarna förstås, låta dem gå i vila och återanvända dem. Det kan man även göra med de ståtliga vita amaryllisarna som pryder hans bordsdekoration på fat. 

– Amaryllis är julens mest majestätiska blomma, så fin att följa från knopp till helt utslagen.  

För den som föredrar snittamaryllis har han designat en magisk bukett i två generösa storlekar. Över de röda klockarna svävar kvistar från skogen.

Mästerflorist-Mats-Ola-Andersson-5.jpg

Sist men definitivt inte minst levererar Mats-Ola julens lyxigaste och vackraste julgran klädd i en blomsterskrud av amaryllis, anemon, ranunkel, hyacint, rosépeppar och nerine - ett mästerligt hantverk. 

– Jag hoppas att granen inspirerar på flera sätt, även till nya uttryck, säger Mats-Ola.

Mästerflorist-Mats-Ola-Andersson-6.jpg

Jag vill inspirera till nya uttryck 

Namn: Mats-Ola Andersson. 
Driver: Blomsterhandel Mats-Ola Andersson, Interflora, Kristianstad. 
År i yrket: 38 
Styrka: Lätt för att skapa med händerna och tänka utanför boxen. 
Tips i jul: Klä julgranen i blommor! Vill du testa i lite mindre skala så köp en bordsgran. Sätt blommorna i små glasvaser som går att klämma fast på grenarna. Eller fråga efter provrörsvaser hos din blomsterhandlare.