Möt våra florister

Möt mästerfloristen Hanna Eriksson

”Jag är en väldigt spontan florist”

Mästerflorist-Hanna-Eriksson-topp.jpg

I april 2021 vann Hanna Eriksson SM i Blomsterdesign på Fotografiska i Stockholm. Strax därefter kunde den som passerade hennes arbetsplats se en stor gulddekal fronta butikens skyltfönster; ”Här jobbar Sveriges bästa florist”. En marknadsföring som fick effekt, många har velat anlita Hanna. 

– Att vinna SM har betytt mer för mig än jag anade just då när det hände. Jag har verkligen njutit, säger hon, som tack vare titeln och dekalen blivit särskilt efterfrågad och fått göra extra roliga uppdrag genom sin arbetsplats Floristkompaniet. Allt från fotograferingar till fester.


Nu axlar hon nästa utmärkelse, den som Interfloras mästerflorist med eget sortiment i kategorin lyxbuketter. Sju olika produkter för tillfällen med guldkant: ett diadem med vippig klematis, en drömmig pionkrans, en pelargonplantering och fyra buketter fyllda med försommarfägring.  

– Det är förstås smickrande att utses till mästerflorist av Interflora! Jag är stolt och jätteglad över att få tillfälle att visa upp hantverket och vad man kan göra med blommor.  

Mästerflorist-Hanna-Eriksson-bukett-luktärt.jpg

Säsongsblommor får hennes skaparlust att kicka igång oavsett tid på året, men försommaren med sitt rika sortiment erbjuder förstås det bästa av det bästa.  

– Just den här tiden är ju väldigt blommig och det finns många färger att välja på, det har jag använt mig av. Jag tycker att det är härligt att plocka in det mörka och inte fokusera så mycket på pasteller. Det blir djärvare. Ta till exempel de djupröda och korallfärgade pionerna jag valt till hårkransen som passar till sommarens alla fester, inte bara till midsommar. Jag tycker den ska bäras som en del av en outfit. 

Detsamma gäller diademet, som hon designade för att det är lättburet och något annat än en krans. Klematis, lavendel, spetsblad, santini och en liten orkidé är hållbara sorter som klarar att vara fina i många timmar utan vatten. 


– Diademet ska kännas som ett smycke. Runt varje blomhuvud har jag surrat ståltråd så att man kan böja dem som man vill. Uttrycket är livfullt och lite kaxigt! 

Formerna böljar och letar sig ut på kanterna i Hannas design. Nästan som av sig självt vill man tro, men att återskapa naturens chosefria uttryck är en uppgift för ett riktigt proffs.  

– Jag är en väldigt spontan florist och när jag får göra som jag vill, gärna i stunden, så blir det allra bäst, säger hon. 


Man kan ana att det är så hon skapat den luftiga och voluminösa buketten med vildmorot, tandpetarsilja och limonium. Som om hon bara omfamnat en bit sommaräng och satt i vas.  

I den blå buketten Klematis valde Hanna att rensa bort mycket av det gröna i form av blad och låta blommorna träda fram. 

Mästerflorist-Hanna-Eriksson-bukett-klematis.jpg

– Det ger en skir känsla och känns mer arbetat på det sättet. Jag gillade tanken på att hålla mig till en färg, men låta nyanserna gå från lila till blekt blått. 

Även de svulstiga buketterna Pion och lilla graciösa Luktärt rensades från blad. Hanna tänker att de ska passa för många olika tillfällen, som födelsedagar, fester, mors dag, men också bröllop – i den blommigaste av årstider.  

”Alla borde gå på fest med blommor i håret” 

Namn: Hanna Eriksson
År i yrket: 20 år 
Tävlingsmeriter: Har tävlat sedan floristutbildningen på gymnasiet. Vann guld i SM i Blomsterdesign 2021. På tidigare SM har hon placerat sig som silver- och bronsmedaljör. Har också deltagit i Nordiska Mästerskapen och Flower Grand Prix på Elmia Garden. 
Spaning: Ingen fest utan blommor i håret! Fler och fler upptäcker hur vackert det är, det tycker jag är kul. Och självklart ska män också ha blommor i håret. 
Bästa med yrket: Att jag fortfarande efter alla år fascineras av blommor, varje dag.