Möt våra florister

Möt mästerfloristen Oscar Nilsson

”Så här års längtar jag efter färg”

Vårvinterns vackraste blommor gör piruetter i mästerfloristen Oscar Nilssons design. Det är som att både färg och form spritter av känslor inför de ljusare tider som kommer.

Han pillar gärna med detaljer, men i de fyra floristiska hantverk som han tagit fram för Interflora får säsongens efterlängtade blommor tala för sig själva.

– Man brukar ju säga att det enkla är det vackra, och jag tycker om att ge de här sorterna en viss frihet. Tulpaner, ranunkler och anemoner utvecklas, växer och sträcker på sig, vilket gör att buketter och arrangemang förändras över tid. Det är en del av charmen, säger Oscar Nilsson som är en av Interfloras mästerflorister 2023. 

Meritlistan är diger och omfattar tävlingstitlar som svensk och norsk juniormästare samt guld i yrkes-VM i Tokyo. Att tävla floristiskt är lärorikt och kul, tycker han. 

– Det är ett väldigt bra sätt att utvecklas. Dels för att man själv går igenom en kreativ process, dels för att man ser vad andra skickliga florister gör. Alla tekniska lösningar som används är spännande! 

För Interflora har han designat blomrika buketter i klassiskt spiralbunden teknik, men även bordsdekorationer, varav en i en skål som klätts med kvistar. Inuti göms ett nät av björkris, där blomsterstjälkarna stuckits ner för att skapa en luftig och levande form.

– Det är en lösning som är bra ur ett hållbarhetsperspektiv, poängterar han. 

Kombinationen av starka kulörer och milda pasteller är ett val som ligger i tiden. 

– Man längtar ju efter härliga färger när julen är över. Dessutom går många svenska hem i en nedtonad palett med inredning i vitt och grått, de här buketterna blir väldigt vackra mot en sådan fond. 

En utmaning när det gäller vårvinterns blommor är att de är korta, så till sortimentets största och mest högresta bukett plockar han in viburnum med limefärgade blombollar på ståtliga 80 centimeters stjälkar. 

– Jag gjorde buketten för att passa i vasen Kolonn från Skruf, den är riktigt stor och kräver ordentlig volym. För att få till det matchade jag viburnum med prärieklocka, eukalyptus och vippiga gräs. 

Inspirationen kommer när han minst anar det, men också i det dagliga arbetet.  

– Gnistan till en ny idé kan vara en blomsort som kommit in i butiken, en annorlunda färg eller fransiga kronblad, som hos germinin jag använt i min andra bordsdekoration i lyxsortimentet. Det är en sort som varit med länge, men som jag kände att jag ville använda i en lätt och lekande form.  

 

”Våga välja starka färger!” 

Namn: Oscar Nilsson 
År i yrket: 21 
Jobbar: I Interflorabutiken Gretas blommor i Vetlanda 
Stil: Varierar efter humör
Senaste tävlingen: SM i blomsterdesign i Stockholm våren 2021
Floristisk styrka: Snygga tekniska lösningar
Blomstertips: Välj färg och våga ta i!