Möt våra florister

Möt mästerfloristen Lina Supstiks

”Jag tycker att man alltid ska ha blommor hemma”

Hon missar sällan chansen att tävla i blomsterdesign och har en lång rad fina placeringar på meritlistan. Självklart innehåller Lina Supstiks sortiment både färg och form när hon tar plats som Interfloras nya mästerflorist.


Franska
piontulpaner hör till Lina Supstiks favoriter. När de dessutom skiftar färg från crème till cerise vill hon inte vara utan dem. Så är det med sorten Jonquieressom hon alltid ser till att ha i sin butik, Prinsgatans blomsteraffär
, så här års.

– Det är en upplevelse att se förändringen. Vi har kunder som alltid vill ha den här tulpanen hemma så länge säsongen pågår. När de gamla vissnat kommer de in och köper nya. 

I buketten Vårljus sträcker sig just långstjälkade franska tulpaner uppåt och utåt sidorna tillsammans med blommande kvistar och spektakulära ranunkeln ’Clooney’. 

   

Det är den allra finaste ranunkeln som går att köpa. Den får sitta kvar länge på moderplantan innan den skördas och därför är den nästan dubbelt så stor och kraftig som en vanlig ranunkel. Att det tar tid att odla den gör den dyrare och lyxigare, berättar Lina Supstiks.

Förutom att hon driver den äldsta blomsterbutiken i Göteborg, med anor från förra seklets början, så tar hon gärna tillfället att tävla när det dyker upp. Senast var i SM i blomsterbinderi 2021, på Fotografiska i Stockholm. Men på meritlistan som är lång och gedigen framgår även att hon kammat hem både guld och silver i Yrkes-SM och Yrkes-VM, samt placerat sig lika fint i tävlingar som till exempel Skånska öppna mästerskapen, Flower Grand Prix och Svenska mästerskapen. 

– Jag är tävlingsmänniska, absolut! Det är ett jättebra sätt att utvecklas i yrket.

Nu är hon Interfloras mästerflorist med ett eget exklusivt sortiment, som finns på interflora.se till och med den 20 april.  

– Att bli utsedd känns så häftigt, säger hon med eftertryck.  

Att ta fram ett vårsortiment var hennes egen önskan. Det krispiga och färgstarka passar henne. Till det kommer ett stort intresse för hantverket och en vilja att visa vad man kan göra som florist.

– Jag älskar formarbeten. Därför har jag bland annat tagit fram en bukett som kan förmedla budskapet ”Du är en stjärna”. Den är gjord av nejlikor på rad i formen av just en stjärna, en ganska teknisk lösning. 

Nejlikan är en undervärderad blomsort tycker Lina. 

– För många äldre är det fortfarande en begravningsblomma, vilket är synd för den är fin i så många sammanhang, håller superlänge och finns i härliga färger.

Det exotiska har också en särskild plats i hennes hjärta och det visar hon i den pampiga buketten Festival. 

– Det är en explosion i färg med en mix av blomsorter, färger och former där blanka blad möter matta och sammetsmjuka.  

Här har hon valt sorter som papegojblomma, cymbidiumorkidé, anturium, kungsprotea, allium, lilja, solboll, nejlika och nerine.

  

– Jag tycker att man alltid ska ha vackra blommor hemma, även en tråkig tisdag – men just denna är en riktig festbukett. 

Cymbidiumorkidén använder hon på nytt sätt även i bordsdekorationen Orkidé deluxe, där hon tagit bort krukorna och klätt barken med mossa.

   

– Förutom att det är fint så suger mossa både åt sig och avger fukt, vilket gör att blommorna inte blir övervattnade. Orkidén är också en sådan blomma som fått lite dåligt rykte, men som är fantastisk och blommar länge.

Bordsdekorationen passar till påskens dukningar, men står längre än så och är lika vacker hela våren. 

 

Häng upp din orkidé!” 

Namn: Lina Supstiks 
År i yrket: 20 år 
Driver: Prinsgatans Blomsteraffär i Göteborg
Gillar: Hantverket är viktigt för mig. Och färg!  
Senaste tävlingen: SM i Blomsterdesign i Stockholm 2021 
Blomstertips: Orkidéer är fantastiska blommor som man kan använda på fler sätt än ett. Ta bort plastkrukan och klä in barken med mossa som du virar fast med blomstertråd. Häng upp i fönstret!