Möt våra florister

Hanna Eriksson är svensk mästare i Blomsterdesign 2021

I fredags avgjordes SM i Blomsterdesign 2021 på Fotografiska i Stockholm. 25 finalister var med och tävlade om titeln svensk mästare och efter en spännande finaldag med totalt tre tävlingsmoment blev det till slut Hanna Eriksson som vann hela mästerskapen! 

Hur känns det att titulera sig som svensk mästare i blomsterdesign?

– Det känns helt fantastiskt! Det är fortfarande lite overkligt. Men jag är så himla glad för det här! Har tävlat i flera tävlingar under många år men nu var det sex år sedan senast så det känns extra kul efter ett litet uppehåll. 

INTERFLORA-DELMOMENT1-81.jpgFoto: Thobias Malmberg 

Hur har du förberett dig?

– Jag har förberett mig genom att fundera mycket på den förberedda uppgiften; bukett i botanisk vas. Testat lite olika material men annars jobbat väldigt spontant. Jag har hela tiden utgått från det jag älskar mest, att jobba så blommigt och naturligt som möjligt.

INTERFLORA-DELMOMENT2-39.jpgFoto: Thobias Malmberg 

Berätta om inspirationen till dina bidrag

– Jag hittar inspiration från så många olika saker men framför allt i blommorna och naturen i sig och då väldigt fokuserat på säsong. Till just denna uppgift kände jag att jag ville lägga fokus på buketten men att helheten bukett och vas skulle bli komplett vilket jag kände var svårigheten i uppgiften. I uppgift två var det viktigast att snabbt bestämma formen på dekorationen och jag kände för att jobba lågt och med lite vidare form. Den lilla tid som det fanns till att tänka fokuserade jag på färggruppering. Annars var det bara att hålla högt tempo för att hinna sticka i alla blommor inom tävlingstiden. Galet, roligt och svettigt!

7_HannaEricsson_1 (kopia).jpgTävlingsbidrag 1. Foto: Brian Predstrup

7_HannaEricsson_2.jpgTävlingsbidrag 2. Foto: Brian Predstrup

I finalen fick du i uppgift att dekorera en trädgårdssoffa med rosor i olika nyanser. Hur gick tankarna inför uppgiften?

– Jag bestämde direkt att jag måste få ett så blommigt jobb så snabbt som möjligt. Jag använde kvistarna för att sätta formen med hjälp av buntband. Jag kom fram till att jag bara ville använda rosens blomhuvud då jag kände att det va bästa sättet för att få fin färg till den svarta soffan, undvika det gröna, och även ett snabbt sätt då vi inte behövde lägga någon tid på att rensa stjälkar. Rosorna fästes på ändarna av skafttråden som surrades fast på kvistarna. 

INTERFLORA-FINAL-19.jpgFoto: Thobias Malmberg

INTERFLORA-FINAL-41.jpg

Vad var största utmaningen/mest kritiska under tävlingens gång?

– Det största utmaningen och mest kritiska under tävlingen var tiden skulle jag säga. Det är det absolut snabbaste 60 minuter som existerar. Även om det var stressigt så kunde jag hela tiden fokusera och samtidigt ha riktigt roligt under tävlingens gång. 

INTERFLORA-DELMOMENT2-45.jpgFoto: Thobias Malmberg

Vilken tror du är den starkaste blomstertrenden 2021?

– Jag tror att den starkaste blomstertrenden 2021 är att vi drar oss ännu mer mot naturen och satsar mer på blommor som är i säsong. Att vi tröttnat på allt konstgjort färgat och torkat. Sedan känns det som att många har en blomsterfakir i sitt hem 2021.

INTERFLORA-FINAL-75.jpgFoto: Thobias Malmberg

 

Hanna Eriksson gästade Nyhetsmorgon. Se klippet nedan.