Möt våra florister

Möt mästerfloristen Joacim Lindgren

"Tävlandet har betytt otroligt mycket för mig" 

 Joacim Lindgren har en lång meritlista som florist. Första tävlingstiteln vann han redan 1987 och utmärkelserna har blivit många under årens lopp. Nu kliver han fram som en av Interfloras mästerflorister.  

En intensiv färgskala präglar blomsterkollektionen han tagit fram för Interflora. Men det är inte färgerna som inspirerar honom, det är naturens skiftningar. 

– Jag tycker om växlingarna som sker när en säsong går över i en annan. Det är en tjusning i att sommarens blomsterprakt byts mot höstens starka kulörer, bär och fröställningar. 

Mästerflorist-Gruppbild-kvadratisk.jpg

Allt detta syns i hans yppiga buketter, trolska bordsdekoration och generösa krans. Bland ljung, hortensia och krysantemum finner man påminnelser om skördetid. 

– När jag gjorde kransen tänkte jag mig det finaste från trädgården tillsammans med olika bär och kronärtskockor, men även limonium som förstärker känslan av att man plockat det sista innan frosten slår till.  

Mästerflorist-Solfjäder-pastell.jpg

En av hans styrkor som florist är just att se egenskaperna hos olika blommor och hur man kan kombinera dem. 

– Jag jobbar gärna med en bas av naturmaterial där jag blandar in odlade snittblommor. Det ska helst vara mycket luft mellan, kännas spontant och livfullt. 

Den omfångsrika kransen drar blickarna till sig där man placerar den. Materialet torkar vackert och det gör att man kan njuta av den länge.  

Mästeflorist-Skördetid-krans.jpg

I kollektionen finns också en bordsdekoration som vilar i en skål av ljung där röd och cerise cyklamen står tätt, tätt kantade av gräsvippor och bär. 

– Den är fin på ett bord, som plantering i ett uterum eller kanske i en offentlig miljö, föreslår Joacim. 

Man kan nog säga att han föddes in i floristyrket, men har gått sin egen väg. Familjen hade blomsterbutik i Askersund, men för egen del lockade Örebro mer och för 23 år sedan tog han över Iris Blommor, mitt i stan. Att nu ha blivit utsedd till en av Interfloras mästerflorister ser han som en ära. 

– Det känns jätteroligt och smickrande förstås, säger han. 

Mästerflorist-Solfjäder-pastell-närbild-2.jpg

Vid sidan av butiksarbetet har många år av floristiskt tävlande gett värdefulla kunskaper i bindningsteknik och hantverksskicklighet. Han har vunnit Svenska Mästerskapen i det som förr hette blomsterbinderi (numera blomsterdesign), men även silver och brons ett flertal gånger, liksom både guld och silver i Nordiska Mästerskapen i blomsterkonst. Numera har han tagit ytterligare ett steg som domare. 

– Tävlingar gör att man utvecklas i sitt hantverk och lär sig mer om tekniken och trenderna. Tävlandet har betytt otroligt mycket för mig, säger Joacim. 

Fram till den 21 november kan du ta del av hans fantastiska blomsterdesign på interflora.se  

Skördetid-krans-närbild-2.jpg

 

Namn: Joacim Lindgren 
Aktuell: Som en av Interfloras handplockade mästerflorister. 
År i yrket: Plus 35
Driver: Interflora Iris Blommor i Örebro.
Styrka som florist: Ser egenskaper i blommor och hur man kan kombinera dem.  
Så får jag nya idéer: Av att vistas mycket ute i naturen, det är en stor inspirationskälla.
Meriter: Guld, silver och brons i Svenska Mästerskapen i det som förr hette blomsterbinderi (numera blomsterdesign). Guld och silver i Nordiska Mästerskapen i blomsterkonst. Är numera domare för floristtävlingar.