Tips

Ta vara på solrosens frön

Det är inte bara vi människor som blir glada av en stilig solros. Bin och humlor lockas också. Och när fröna mognat blir de föda för hungriga småfåglar. Så här kan du ta vara på solrosens frön!

När sensommaren kommer är solrosen en oslagbar glädjespridare i bukett och rabatt. Men även om den odlas för sin praktfulla skönhet så har den mer att erbjuda. Dels lockar den insekter som humlor och honungsbin. Blomman är en fantastisk nektar- och pollenleverantör och inte sällan kan man se humlor sova sött i dess mjuka mitt.

En enda solros kan innehålla upp till hela 2 000 frön. Det är mycket mat för hungriga småfåglar som talgoxe, grönfink och nötväcka. Men du kan skörda och äta själv också. Använd i bröd, som topping på röror och i sallader. De innehåller nyttigheter som fleromättat fett, fiber, vitamin E, magnesium, folsyra, järn och zink.

Ta-vara-på-solrosens-frön-startbild.jpg

 

Odlar du solrosor och vill ta vara på fröerna? Här är några tips!


1. Skörda och torka

Det gäller att hinna före fåglarna om du vill åt fröerna! När solrosen vissnat och bladen börjar trilla av är det dags att ta hand om frökakan i blommans mitt. Klipp av blomman, men behåll en lång stjälk. Täck blomhuvudet med en kompostpåse av papper. Häng blomman upp och ner för att torka i några veckor, tills fröna är lätta att lossa. 

Ta vara på solrosens frön Teaser.jpg


2. Solrosfrön som snacks

Pilla av skalen – det här kan ta lite tid. Rusta dig med tålamod. Lägg solroskärnorna i en torr och het stekpanna. Skaka och rör om ofta så att de får jämn och fin färg. Låt svalna. Gott att äta som de är eller som topping på gröt, chiapudding eller salladen!  

Ta vara på solrosens frön Solrosfrön som snacks.jpg


3. Grodda solrosfrön

Solrosgroddar är naturligt proteinrika och innehåller en massa bra vitaminer. Den har en mild smak och är gott i sallad, smoothies, pesto och på smörgås!

Så groddar du solrosfrön:

1. Först och främst, rensa bort eventuella skadade eller trasiga frön. Lägg sedan fröna i blöt i 10 timmar.

2. Efter blötläggningen, skölj igenom fröna ordentligt och fördela dem sedan jämnt i en groddburk eller på en bricka. Se till att inte placera fröna för tätt.

3. Vattna fröna 2-3 gånger om dagen tills de har groddat färdigt. Solrosgroddar behöver rikligt med vatten eftersom de är törstiga under groddningsprocessen.

4. När groddningen är klar kan du antingen äta dem direkt eller förvara groddarna i kylskåpet i några dagar. Kom ihåg att skölja groddarna innan du äter dem!

Ta vara på solrosens frön Grodda 1.jpgTa vara på solrosens frön Grodda 2.jpg


4. Mata fåglarna

Det finns flera sätt att ta vara på solrosfröerna så att fåglarna få något extra under de kalla månaderna. Häng upp en torkad solros i ett träd, eller lägg den någonstans högt där fåglarna kommer åt eller gör talgbollar.

Såhär gör du talgbollar:

1. Smält 100 g kokosfett och 100 g osaltat smör

2. Blanda i 1-2 dl frön ( t ex solrosfrön, linfrön och jordnötter)

3. Använd en glassform, kakform eller liknande. Häll i smeten och stick in en ögla av jutesnöre eller en pinne.

4. Låt stelna och häng sedan ut i den kalla trädgården.

Ta vara på solrosens frön Mata fåglarna.jpgTa vara på solrosens frön Talgbollar 2.jpg

 

5. Plantera nya solrosor

Förså inomhus i april och plantera ut när jorden är varm. Kanske växer helt nya vackra solrossorter upp. Det beror på om din moderplanta blivit korspollinerad. Spännande!

Ta vara på solrosens frön Förså 1.jpg