Blomfakta & skötselråd

Solros - sensommarens stoltaste blomma

Sensommaren är solrosens tid. Det är då den sträcker på sig i all sin prakt och lyser upp trädgårdar, fält och buketter. Den formligen strålar där den växer vid husknutar och trädgårdsplank, som en påminnelse om att solen kan behöva förstärkning så här års. Solrosen är lätt att odla och är en ståtlig snittblomma. De flesta är gula men de finns också i vitt, kastanjebrunt och olika röda nyanser. De kan vara en- eller flerfärgade, höga och låga.
 
Latinskt namn: Helianthus annuus
Växtfamilj: Solrossläktet

Sociala_medier_sylvia_solros.jpg

Med sin stadiga stjälk är den både rejäl och vacker, en blomma som tar för sig. En bukett med solrosor kan lysa upp ett helt rum och är perfekt att ge bort till den du bryr dig om. Men glöm inte dig själv! Ta vara på det sista av sommaren och unna dig en egen bukett på köksbordet eller hemmakontoret, nu när du kanske tillbringar mer tid inomhus igen.

Skötselråd solrosor

Tänk på att plocka bort alla blad som riskerar att hamna under vatten innan du sätter den i vas. Ta bort några extra om du vill – bladen tar mycket energi och på så sätt håller sig blomman fin längre. Snitta stjälkarna diagonalt med en vass kniv och sätt i en vacker vas som ger både stöd och utrymme.

Blomfakta-Solrosor-Detalj-Interflora.jpg

 

Solros betyder Solblomma

Lite kuriosa om solrosen:

  • Det finns cirka 70 solrosarter och du kan ha dem både inne och utomhus.
  • De är tacksamma att odla och blommar från juli till september.
  • Den högsta solros som man känner till blev hela nio meter hög.
  • Solrosens blomma är egentligen ett kluster av strålblommor som sitter i kanten och diskblommor som är de bruna trattliknande blommorna i mitten.
  • Solrosen har sitt ursprung i Nordamerika och började odlas av ursprungsbefolkningen redan 3 000 år före Kristus. På 1500-talet kom blomman till Europa.
  • Det vetenskapliga namnet är Helianthus som kommer av grekiskans helios (sol) och anthemon (blomma).
  • Frön och olja känner många till, men vet du att knopparna går att äta? Koka dem i lättsaltat vatten och avnjut till exempel med citronsmör och bröd.