Tips

Luktärter – trendigast sommaren 2024

Doften är intensiv, söt och svårslagen. Den kan fylla ett helt rum – för att sedan dröja sig kvar i minnet långt senare. En bukett trendiga luktärter är den perfekta presenten!

Almanackan_2021_Juli_Liggande.jpg

I mästerfloristen Hanna Erikssons specialsortiment för Interflora finns den blomrika försommarbuketten Luktärt, som dessutom innehåller ringblomma, kvistros, vädd och pelargon. En lyxig bukett för den som vill ge bort de ljuvligaste blomsorterna säsongen bjuder. En kärleksfull gåva i denna ljuva sommartid.

1202530-Bukett-Luktärt.jpg  1202530-Bukett-Luktärt-2.jpg

 

 

Luktärt – en trendig blomma

På senare år har luktärten blivit en riktig trendblomma. I sociala medier syns den överallt, från försådden i mars till blomningen i juli. Ingen trädgårdsinfluencer är riktigt värd namnet om inte minst ett prunkande blomstertorn finns i odlingarna. Inte konstigt! Det är en bedårande klätterväxt som skämmer bort den som plockar med ännu rikligare blomning till nästa bukett.

 

Almanacka_Februari_2022_Stående.jpg  Luktärter.jpg

 

Gammaldags luktärter doftar mest

Den vilda luktärten, Lathyrus odoratus, är ganska oansenlig och växer på Sicilien, där den upptäcktes i slutet av 1600-talet. Men doften går inte att ta miste på! Den är ursprunget till alla de sorter med större och färggrannare blommor som förädlats fram och som vi odlar idag. Vill man åt den allra starkaste doften är gammaldags luktärter ett tips. Vissa av dem är kulturarvsklassade, som den vackra vitrosa ’Painted lady’ från 1737. Det är en av de allra äldsta trädgårdssorterna.

lathyrus-odoratus-painted-lady.jpg