Tips

10 saker du inte visste om pionen

Pionen är en stående favorit hos många! Hos florister såväl som för andra blomälskare och entusiaster. Pioner syns inte sällan förgylla buketter, trädgårdar och blomsterarrangemang. Du kanske ser dig själv som en pionkännare men visste du det här? 

pion-masterflorist-artikel-inspiration.jpg


1. Kan bli upp till 100 år

Vi kan aldrig med säkerhet säga exakt hur gammal en pionsort kan bli, men det sägs att en del pionbuskar kan leva upp till 100 år!

2. Mångfald i färg

Pionen finns i flera olika färger! Den är kanske mest bekant i olika rosa nyanser men finns även i rött, gult och vitt. Vissa pionarter skiftar till och med i färg beroende på hur "mogen" den är. Magisk blomma! 

 Bröllop-Bröllopsdukning-Sommar-Pioner-Interflora-2.jpg

Pioner i olika rosa nyanser gör sig sagolikt vackra till din sommardukning.

3. Ljuvlig doft eller helt doftlös

Luktpionen finns i en mängd olika sorter men alla luktar inte gott. Vissa pionsorter har en något frän doft, andra doftar väldigt svagt och en del doftar inte alls. Pionen är alltså inte bara vacker - den är praktisk också, om du är allergisk eller doftkänslig. 

Några pioner som doftar gott är Sarah Bernardt, Bowl of Beauty, White Wings och Karl Rosenfeldt.

4. Har medicinska egenskaper

I Kina odlade man till en början pionen som medicinalväxt. De troddes kunna lindra feber och kramper men också kurera gallsten, epileptiska anfall och tandvärk. 

5. Påverkas mycket av värme

Pioner påverkas mycket av värme, om det är varmt blommar de ut snabbare. Vill du att dina pioner ska hålla länge kan det vara en god idé att ställa ut på balkongen under natten, eller till och med i kylskåpet. 

6. Kallt eller varmt vatten? 

Du ska byta vattnet i vasen varannan dag. Vill du att dina pioner ska slå ut snabbare kan du fylla vasen med varmt vatten. Vill du hellre behålla dess runda knoppar lite längre ska du fylla vasen med kallt vatten.

7. Röd som en pion

Har du hört det gamla uttrycket "Röd som en pion"? Uttrycket har faktiskt sitt ursrpung i den klassiska röda bondpionen.

8. Symboliserar välstånd och lycka

Ska du gifta dig? Då ska du inkludera pioner i din bröllopsbukett då det symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap. Men tänk på att välja dina blommor efter säsong.


Dekorera din bröllopsbukett med praktfulla och mjuka pioner. 

9. Tillsätt lite sött och surt

Ja, du läste rätt. Du kan tillsätta vanligt socker i blomvattnet för att ge dina pioner ytterligare näring, och för att förhindra bakterietillväxt kan du även tillsätta ett par doppar citronsaft. Medan det sura håller bakterierna borta ger det söta lite extra energi.

10. Sommarblomma

Att välja blommor efter säsong kan ibland vara en utmaning, men även ekonomiskt, snällt för miljön och kul. Pionen har högsäsong mellan maj och juni.