Blomfakta & skötselråd

Lejongap – fakta och skötselråd

Lejongap är en av vår- och sommarsäsongens underbaraste snittblommor, men också en av de bästa – den är tålig, ståtlig och fyller buketten. En glädjespridare som passar perfekt i Blommogrammet!

När lejongap dyker upp i Blommogram och buketter vet du att vårsäsongen just har inletts – och det är lätt att drabbas av habegär. De stadiga stjälkarna pryds av höga spiror rikligt försedda med blommor som slår ut nerifrån och uppåt. Att det är en hållbar snittblomma gör inte saken sämre – den står fint i vasen i upp till en vecka.

Blomfakta-Lövkoja-Inspiration-.jpg

Lejongap ger den blandade buketten en både flärdfull och sommarljuv känsla. Just nu kan du njuta av den i Aprilbuketten och Våryra, men den finns också i buketten Vårkänsla och i välgörenhetsbuketterna Majblomman och Utan gränser sommar. Passa på att njuta av de höga blomsterspirorna!

Det latinska namnet är Antirrhinum majus och färgskalan går från rött, purpur och rosa till orange, gult och vitt i många olika nyanser, men även tvåfärgade blommor förekommer.

Att den fått just namnet lejongap på svenska beror på att den ser ut att vilja sluka humlan när den sätter sig på blommans underläpp. Du kan testa humletricket själv. Tryck ned blommans "underläpp" med fingret och se gapet öppna sig! Visst liknar det ett svalg? Andra pollinatörer som bin och fjärilar älskar också lejongap för nektarns skull.

Lejongap_humla.jpg

Naturligt hör lejongapssläktet hemma i sydvästra Europa i ett område som sträcker sig ner mot Nordvästafrika. Den växer också vilt i västra Asien.

Skötselråd lejongap

  • Ge blomsterstjälkarna nya fräscha snitt med en vass kniv, inte en sax.
  • Sätt i kallt och rent vatten.
  • Se till att inga gröna blad hamnar under vattenytan, så att det hålls rent och fritt från bakterier.