Blomfakta & skötselråd

Evigt älskade pelargoner – Så lyckas du

Solen är pelargonens bästa vän! Allra helst vill den stå utomhus där den kommer tacka dig med riklig blomsterprakt. Här är tipsen som gör dig till pelargonproffs.

Pelargon-Topp.jpg

Pelargonen är tacksam att ha att göra med. Det är en tålig överlevare med rötterna i Sydafrika, där den härdats av stark sol och torka. Att utsättas för lite försummelse är inget den går under av, men pysslar du om den kommer den att tacka dig desto mer!

Plantera om din pelargon efter att du köpt den. Välj näringsrik jord och en rymlig kruka som ger din pelargon utrymme att växa, för det kommer den att göra om du ger den förutsättningarna.


Helst vill den stå utomhus i ett skyddat och soligt läge. Du kan ta ut den när sommaren närmar sig och risken för frost är över. Låt den vänja sig lite vid utomhuslivet genom att ta in krukan på nätterna den första veckan. Du kan förstås också ha din pelargon i ett ljust fönster om du inte har tillgång till balkong eller uteplats, men skona den från allt för stark södersol som kan bli brännande. Kom ihåg att skruva på krukan då och då så får din pelargonen en snygg och symmetrisk form.

Även om pelargonen är en tuffing som klarar en hel del torka, så mår den bäst av att vattnas regelbundet, särskilt om den har en varm och solig placering utomhus. Då vill den gärna ha vatten varje dag. Vattna helst på morgonen eller kvällen – dagtid är det risk att vattnet dunstar. Se också till att överflödigt vatten kan rinna bort, särskilt om det är en regnig sommar och krukan står utomhus.

Ge näringslösning under sommar­månaderna, det gör stor skillnad om du vill sätta fart på blomningen. Sist men inte minst – plocka bort blommor och blad som vissnat och gulnat, så ser din pelargon fräsch och fin ut.