Blomfakta & skötselråd

Klematis – Fakta & skötselråd

Klematis är en vacker och populär klätterväxt som ger en frodig och färgstark touch. Klematis tillhör familjen Ranunculaceae och finns i en mängd olika sorter, med blommor i olika färger och storlekar.

Latinskt namn: Clematis
Växtfamilj: Ranunkelväxter


Klematis är en relativt enkel växt att odla, men det är viktigt att tänka på några saker för att få den att trivas. För det första behöver Klematis en stödjande struktur att klättra på, såsom en pergola, ett träd eller en vägg. För det andra är det viktigt att ge den tillräckligt med vatten och näring, speciellt under blomningssäsongen.

Klematis blommar vanligtvis från våren till hösten, beroende på sorten, och blommorna kan vara enkel- eller fylldblommiga. De vanligaste färgerna på blommorna är blå, lila, rosa, röd och vit.

En av de mest populära sorterna är Clematis montana, som har små rosa eller vita blommor och växer väldigt snabbt. Andra vanliga sorter inkluderar Clematis viticella, som har stora blommor i olika färger, och Clematis tangutica, som har gula klockformade blommor och är en av de tidigast blommande klematis-sorterna.

Klematis är en underbar blomma att använda i sommarens fina och lite spretiga buketter. På interflora.se hittar du buketter att skicka som innehåller klematis.