Blomfakta & skötselråd

Pion – Fakta & skötselråd

Pion är en magnifik och iögonfallande blomma som är lätt att förälska sig i. Pionens stora blommor är otroligt effektfulla och lämnar ingen oberörd. Pioner finns i flertalet färger, men framförallt i olika rosa toner. Hitta din favorit och beställ ett Blommogram redan idag.


Pion - en populär snittblomma

Pionen ses ofta som trädgårdsbuske, men den är även mycket populär som snittblomma. Den passar lika bra ensam som i en stor bukett. Det är mycket omtyckt att använda pioner i brudbuketter.

Pioner kan dofta starkt, och vissa godare än andra. Många anser att de doftar fantastiskt. Om du är allergisk borde du vara lite försiktig och fråga din florist om råd.

Pion är en symbol för rikedom

Pionen klassificeras som en ört och ingår i ett litet släkte med omkring 30 arter. Den kommer ursprungligen från Kina, Korea och Sibirien och har en tusenårig historia. I Kina har pionen utsetts till nationalblomma och har länge varit en symbol för rikedom. Varje år vid blomning arrangeras stora festivaler till blommans ära.

Pionen har även en historia som medicinalväxt och sades enligt Carl von Linné vara uppkallad efter läkeguden Paean. Pionen har påståtts hjälpa mot astma, epilepsi och huvudvärk.

Skötselråd Pion

Här får du några tips som får dina pioner att hålla länge.

  • Gör ett nytt diagonalt snitt med en vass kniv
  • Använd kallt till ljummet vatten då pionen har en mjuk/medelhård stjälk
  • Förnya snittytorna efter ett par dagar och byt vattnet så får du extra lång blomsterglädje
  • Tips är att ta bort några av de gröna bladen från stjälken för att ge kraft åt blomman i utslagningsprocessen