Senaste nytt

Heliotrop är årets sommarblomma 2024

Årets sommarblomma är liten och späd med en stor doft. Förr kallades Heliotrop för parfymblomma och det är lätt att förstå. Luta dig över den och känn den förföriska mixen av vanilj, karamell och honung.

Heliotrop var populär på 1960- och 70-talen och nu är det dags för comeback! I privata trädgårdar och balkonglådor är den inte så vanlig – det är den däremot i parker och offentliga miljöer, där trädgårdsmästare uppskattar den för sin doft och sin mättade blåvioletta färg.

Årets-sommarblomma_Heliotrop1NY.jpg  Årets-sommarblomma_Heliotrop3.jpg

 

Heliotrop blommar rikligt

Heliotrop har ljuvliga blomställningar som ökar i omfång desto längre blomningen pågår. Knappnålssmå, ungefär som blommorna på en förgätmigej, sitter de samlade i upp till tio centimeter breda flockar. Nästa flock med blomanlag bildas snabbt och växer upp ovanför de överblommade.

På en nyköpt planta är grenarna mjuka och veka, men med tiden blir de vedartade och betydligt stabilare.

Årets-sommarblomma_Heliotrop4.jpg

 

Så tar du hand om din Heliotrop

  • Heliotrop trivs bäst i ett varmt och soligt läge, men den utvecklas också bra i vandrande skugga. Sol på förmiddagen eller eftermiddagen eller ett träd som skymmer under tiden när solen är starkast är toppen.
  • Plantera den i lucker jord och vattna lite men ofta så att den inte torkar ut.
  • Ge näring en gång i veckan.
  • Nyp av det som blommat över! Då bildar plantan nya blommor som du får njuta av.
  • När säsongen är över behöver din Heliotrop övervintras för att överleva. Ställ den ljust och frostfritt i ett svalt uterum eller ett förråd med fönster.
  • Jorden bör hållas torrare under övervintringen.

Årets-sommarblomma_Heliotrop5.jpg 

 

Kommer från Peru

Årets sommarblomma lockar våra sinnen på mer än ett sätt och har gjort det genom historien. Det finns skrifter om Heliotrop från Peru daterade under andra halvan av 1700-talet. Troligtvis har just denna art sitt ursprung från kustnära öknar från Mexiko i norr, över Peru och ner till norra Chile.
Fråga efter årets sommarblomma hos din lokala florist i juni och juli.

Foto @annikasnaturligating