Högtid & ceremoni

Mors dag förr och nu

Förr firades mors dag med kaffe på sängen, barnsång och flaggan i topp. Kanske inte det vanliga sättet att uppvakta mamma i dag, men helt enligt handboken 1919. Då kom seden till Sverige och en sak är lika självklar nu som då – blommor till mamma!

Mors dag är den sista söndagen i maj, så har det alltid varit trots att dagen firas vid andra tider utomlands. Att visa omtanke genom att plocka eller köpa blommor till mamma ingår i firandet och vid den här tiden har blomstersäsongen kommit i gång i nästan hela landet. För Interflora, som fyllde 100 år 2023, är mors dag en viktig del i historien. Följ med på en tidsresa genom reklamen!

1920-tal


Redan 1929 gjordes den allra första morsdagskampanjen och både tidningsannonser och affischer finns bevarade. Mor avbildades som en åldrad kvinna i karmstol och reklamen anspelade på det dåliga samvetet; ”Skall mor känna sig glömd på denna dag?” och ”Kom ihåg Mor med Blommor!”.

1930-tal


På 1930-talet liknades mor vid en änglalik jungfru Maria, med en rimmad uppmaning att sända blommor över land och hav. Redan då var 400 av landets främsta blomsterbutiker medlemmar i Blomsterförmedlingen och buketter levererades snabbt och säkert till alla orter i Sverige och även över nationsgränserna.

1950-tal


Efter kriget blev reklamen lite spralligare, med glada barn i fokus. 1950 inföll mors dag på samma datum som 2023, söndagen den 28 maj. Rim var fortfarande hett: ”Blomsterförmedlingen når Mor var hon bor”.

1960-tal


Fram till 1960-talet illustrerades budskapen ofta för hand av reklamtecknare. Som den här söta akvarellen, ett original med skissade blyertslinjer. Kanske trycktes den som affisch och sattes upp i butiker.

2010-tal


Ett nytt maner – starka färger, rosa pioner och ett tydligt varför! Påminnelse om mors dag 2018.

2020-tal


Under pandemin fanns det många anledningar att visa omtanke, på mors dag och alla andra dagar. Annons från 2020.

2023


Interflora firar 100 år som blomsterförmedlare, och vi uppvaktar mamma med vackert vilda buketter, gärna i bleka pasteller.

Till alla världens mammor


Buketten Världens mammor med donation till Läkare Utan Gränser, sprider omtanken ännu längre - för kvinnor och barn världen över. För säkra förlossningar och vård för nyfödda – i Afghanistan, Sierra Leone eller något annat av de över 70 länder där de arbetar.