Högtid & ceremoni

Blommor till mors dag

I Sverige firas mors dag den sista söndagen i maj. Det är den dag då vi hyllar alla slags mammor lite extra mycket. Mamma, farmor, bonusmamma, klassmamma eller dina barns mamma. Alla mammor är värda att firas!

Mors_dag_presenter-topp.jpg

Hylla mamma på hemmaplan eller genom att skicka blommor. Bland de mest populära gåvorna att ge till mor denna dag är blommor och choklad. En självklar gåva, om du själv inte kan vara på plats, är att skicka blommor till den mamma du vill fira.

Buketter är en favorit att ge till alla mammor på mors dag. Blommorna får gärna vara rosa och lila, vilket gör att buketterna känns varma och somriga. Även krukrosor och andra krukväxter hör till favoriterna att ge till mamma.


Mors dag i Sverige

Traditionen att fira mors dag i Sverige startade redan 1919 på initiativ av Cecilia Bååth - Holmberg, som flyttade mors dag till sista söndagen i maj. 1920 gav hon ut en handledning om hur man skulle fira mors dag, vilket är ovanligt eftersom de flesta traditionerna inte tillkommer genom att någon berättar hur firandet bör gå till. I mors dag-manualen står att läsa att ”hon hedras med blommor och en liten gåva” samt att ”barnen bädda, sopa, laga mat och diska”.

 

Mors dag - gammal tradition

Att hylla sin mor är viktigt inom många kulturer, men det är från England som traditionen att ge blommor kommer. Mors dag har gamla anor. Antikens Grekland hyllade modersgudinnan Rhea med en vårfest och romarna firade sin motsvarighet Kybele på samma vis. En del forskare anser att den katolska kyrkans Mariakult, det vill säga dyrkan av Jesu moder, kan vara en ersättning för antikens moderskult.

Under 1600-talet började engelsmännen fira Mothering Sunday, en tradition som förändrades av den kristna kyrkan och blev en dag att hylla moderskyrkan. Unga män och kvinnor som arbetade långt hemifrån som drängar och pigor fick en fridag för att fara hem till kyrkan man blivit döpt. Som en del av högtiden fick flickorna tillstånd att plocka blommor på sin arbetsgivares ägor för att ta med till kyrkan och till sina mödrar och det är från denna tradition som dagens tradition att ge blommor till mamma, har utvecklats.

Eftersom Mothering Sunday alltid var på våren, innehöll dessa enkla buketter oftast påskliljor, primula och violer.

Mors dag utomlands

Mors dag firas på lite olika datum runt om i världen. T ex så firar Norge mors dag redan i februari och Storbritannien i mars. Många länder har andra söndagen i maj som mors dag. Medan Frankrike och Sverige och några till firar sista söndagen i maj. Att skicka Blommogram utomlands till mamma är inga problem hos oss. Vi finns i över 150 länder och har ca 56 000 butiker anslutna till vårt nätverk.