Högtid & ceremoni

Fars dag - andra söndagen i november

Fars dag firas den andra söndagen i november som en hyllning till alla pappor. Pappa, farfar, bonuspappa, extrapappa, morfar eller någon som har betytt extra mycket för dig.
 
Blommor till fars dag

Med Interfloras blomsterbud Blommogram är det enkelt att uppvakta alla pappor runt om i landet och världen. Kanske vill du också hylla fler än din egen? Ta tillfället och överraska morfar, farfar, bonuspappa eller svärfar med en vacker bukett. Vi har en hel produktkategori av blommor som passar på fars dag.

Inspiration-Fars_dag_2023.jpg  Inspiration-Fars_dag_2023-2.jpg


Lite historia om fars dag

Dagen firades för första gången i USA på 1910-talet. Bakom initiativet låg Sonora Smart Dodd, en kvinna som ville hedra sin far, en krigsveteran som ensam hade uppfostrat sex barn efter att modern dog i barnsäng.

Tjugo år senare, 1931, gick flera köpmän i Skandinavien ihop för att skapa ett gemensamt firande. Numera firas fars dag den andra söndagen i november i Estland, Finland, Island, Norge och Sverige. Danmark firar fars dag den 5 juni. Även i USA firas dagen på sommaren, där infaller fars dag 2024 den 16 juni.

Tradition kring blommor och fars dag

Från början var kanske inte blommor det första man tänkte på när man ville uppvakta på fars dag, men det var Interflora tidiga med att vilja förändra. Självklart vill pappa också ha blommor! Numera är det ett helt naturligt sätt att uppvakta och det känns ofta härligare än att överlämna traditionella presenter som slips eller strumpor.

Klart pappa ska ha blommor

Fars dag är inte en riktigt lika stor högtid som mors dag – men är på god väg. Teorin inom handeln är att det beror på att den traditionella kärnfamiljen börjar luckras upp och att bonuspappor, helgpappor, extra morfar och farfar har blivit en normal företeelse i vårt samhälle. Skicka blommor för att uppvakta alla pappor!