Högtid & ceremoni

Fars dag - andra söndagen i november

Fars dag firas den andra söndagen i november som en hyllning till alla pappor. Pappa, farfar, bonuspappa, extrapappa, morfar eller någon som har betytt extra mycket för dig.

Skicka blommor till Fars dag!


Blommor till Fars dag

Med Interfloras blomsterbud Blommogram är det enkelt att uppvakta alla pappor runt om i landet och världen! Kanske vill du hylla pappa, morfar, farfar, bonuspappa eller svärfar lite extra? Skicka blommor till pappa på Fars dag! I god tid innan Fars dag finns det alltid en speciell produktkategori av blommor som passar pappa.

Fars-dag-Blommogram.jpg


Lite historia om Fars dag

Dagen firades för första gången i USA på 1910-talet. Det är en en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd som ligger bakom initiativet. Hon ville hedra sin far, en krigsveteran som ensam hade uppfostrat sex barn efter att modern dog i barnsäng.

Tjugo år senare, 1931, gick flera köpmän i Skandinavien ihop för att skapa ett gemensamt firande i Norden men alla länder följde inte med. Den andra söndagen i november firas Fars dag i Estland, Finland, Island, Norge och Sverige. Danmark firar Fars dag den 5 juni.

Tradition kring blommor och Fars dag

Blommor var tidigare kanske inte det första man tänkte på när man ville uppvakta sin far på Fars dag, men de senaste åren har trenden förändrats. Det är lika naturligt att uppvakta sin far med blommor, som med en slips eller ett par strumpor.

Pappa vill också få blommor

Fars dag har ännu inte nått samma popularitet som Mors dag - men är på god väg. Handeln tror att anledningen beror på att den traditionella kärnfamiljen börjar luckras upp och bonuspappor, helgpappor, extra morfar och farfar har kommit att bli en normal företeelse i vårt samhälle. Skicka blommor för att uppvakta alla pappor!