DIY

Låt julgranen slå ut i blom

Julen klär i blommor! Årets vackraste gran matchas med blomstrande klappar och julbord. Tänk lekfullt och kreativt! Här får du tipsen som skapar massor med stämning.

Vår blomstrande gran drar blickarna till sig så att ingen kan missa den! Här har vi hållit oss till en klassisk röd färgskala och kryddat med kanel och klementiner. Maximalt med julkänsla, karaktär och doft.

Blomgran_1.jpg

 

Börja med att binda fast glasrör i stadiga grenar, använd ståltråd, och fyll på vatten. Julstjärnor liknar stora rosetter och passar perfekt att sätta i de små vaserna. Snitta stjälkarna så att de blir korta, men var försiktig med den mjölkvita blomsaften!

– Den kan vara irriterande för huden, så det är bra att stoppa droppet. Det gör du genom att doppa stjälken i kokande vatten, tipsar Inter­floras florist Heidi Mikkonen som stått för det floristiska hantverket. Hon tillägger att korallrankan som använts i just den här granen behöver samma behandling.

 

När du väljer blomsorter är det bra att ta sådana som antingen är tåliga eller torkar fint, till exempel nejlikor, skimmia, orkidéer och ilex med röda bär. Det är också fint med anemoner, torkade klementiner, kanelstänger och små vaxade paradisäpplen, som du kan köpa i blomsterbutiken.

 

Låt hela granen blomstra och dofta – eller blanda blommor med julkulor och annat favoritpynt. Allt blir fint! Tänk på att en blomstrande gran förstås är en färsk­vara, så det bästa är att klä den strax före julafton och sedan hålla koll så att provrörsvaserna har vatten.

Vill du ta din installation till ännu högre höjder? Sätt blomsterrosett på klapparna och lägg dem under granen. Nu kan julen börja.

Så klär du granen i blomsterskrud

Du behöver

 • Blommor i säsong, t ex julstjärna, anemon, amaryllis, skimmia,
  nejlika, ilex och korallranka
 • Kanelstänger och natursnöre
 • Torkade klementiner
 • Provrör, ståltråd, avbitartång
 • Vaxade paradisäpplen

Gör så här

 1. Bind fast provrör på stadiga grenar, använd ståltråd. Fyll på med vatten.
 2. Om du vill ha julstjärna i vaserna – tänk på att växtsaften kan vara irriterande. Snitta alla blomsterstjälkar korta och sätt en blomma i varje vas.
 3. Trä ståltråd genom torkade klementiner, forma öglor och häng upp.
 4. Vira natursnöre runt kanelstänger och häng upp.
 5. Komplettera med vaxade paradisäpplen eller annat favoritpynt.