Blomfakta & skötselråd

Julstjärna – Fakta & skötselråd

Julstjärnan är en traditionell och färgsprakande blomma som är ett måste i juletid. De är vackert stämningsfulla och skapar en ombonad julkänsla - skicka ett Blommogram idag!

Julstjärna finns i flera olika färger. Röd är den traditionella och mest populära färgen men du kan även hitta vita, rosa, aprikos och tvåfärgade sorter. Det som likar kronblad är i själva verket så kallade högblad och de gula blommorna sitter i mitten av de röda högbladen. Det finns ungefär 30 olika sorter av julstjärnor i Sverige.
 
Blomfakta_julstjarna.jpg

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico. Där växter den som buske och kan bli flera meter hög. Ända sedan aztekernas tid har julstjärnan ansetts helig i sina hemorter i Central- och Mellanamerika. Den amerikanske diplomaten Poinsett lyckades ändå smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830 och i början av 1900-talet började man marknadsföra den i Europa, vilket vi i Sverige får vara tacksamma för. Idag är det nämligen en av våra mest sålda krukväxter och ränkas som en av julens favoriter.

Skötselråd Julstjärna

Här får du några tips som får dina julstjärnor att hålla länge.

1. Placering: Julstjärnan trivs bäst på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Undvik att placera den i dragiga områden eller på för kalla platser.

2. Vattning: Vattna julstjärnan regelbundet så att jorden är fuktig, men inte dränkt i vatten. Låt gärna jorden torka lite mellan vattningarna.

3. Beskärning: Om julstjärnan blir för stor kan du beskära den. Beskärning bör göras efter blomning.

4. Gödsling: Du kan gödsla julstjärnan med krukväxtnäring varje vecka under blomningsperioden.