Blomfakta & skötselråd

Så sköter du om dina Julblommor

Här får du några enkla tips på hur du tar hand om dina favoriter bland julens blommor och får dem att vara fina hela julen.

Julstjärna

Ända sedan aztekernas tid har julstjärnan ansetts helig i sina hemorter i Central- och Mellanamerika. Den amerikanske diplomaten Poinsett lyckades ändå smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830 och i början av 1900-talet började man marknadsföra den i Europa, vilket vi i Sverige får vara tacksamma för. Idag är det vår vanligaste julblomma.

Julens-Blommor-Julstjärna-Interflora.jpg

Skötselråd julstjärna

Julstjärnan vill stå ljust, men man kan också placera den inne i rummet, fast då förkortas hållbarheten. Viktigt är att den inte utsätts för kalldrag, då den lätt tappar bladen om den utsätts för kyla. För mycket vatten ökar risken för bladfall, så låt julstjärnan torka upp lätt mellan vattningarna. Detta är speciellt viktigt vid lite mörkare placering. Observera att julstjärnan inte tål temperaturer under 12° vare sig under transporten hem eller när man vädrar.

Hyacint

Hyacinten härstammar från mindre Asien där den odlades redan under medeltiden. Namnet kommer från den grekiska mytologin. Apollon dödade med ett olyckligt diskuskast kungasonen Hyacinthos från Sparta. Enligt sägen sörjde Apollon honom djupt så han lät en blomma växa upp där Hyacinthos blod droppat ner på marken.

Hyacint-Blomfakta-Skötselråd-Interflora.jpg

Skötselråd hyacint

Hyacinter ska vattnas sparsamt då löken innehåller den näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling. De utvecklade blommorna behöver mer vatten, men jorden ska alltid torka upp mellan vattningarna. För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill hyacinten stå svalt. Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma och har då lika lång hållbarhet som kvar på löken.

Amaryllis

Ursprungligen kommer amaryllisen från sydamerikanska kontinenten där det finns 75 kända arter. De första kom till Europa på 1700-talet och den senaste kända arten Hippeastrum x papilion, fjärilsamaryllis upptäcktes så sent som 1967 i Brasilien.

Amaryllis-Blomfakta-Skötselråd-Snitt-Interflora.jpg

Skötselråd amaryllis

En planterad amaryllis ska köpas knoppig och placeras ljust och vattnas sparsamt. Blomsterstängeln blir annars lätt för lång. Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som kvar på löken. Sätt bara dit en gummisnodd längst ner på stjälken så inte stjälken ”rullar upp sig”. Köp när åtminstone två av knopparna visar färg, men innan de slagit ut.


Azalea

Azalean kommer från Kina och Japan. På Himalayas bergssluttningar sprider den samma blomsterprakt som rododendron i svenska trädgårdar. Azalean har introducerats i Europa vid olika tillfällen, men det var först 1815 som förädling och förökning tog fart, då främst i Belgien, Frankrike och Tyskland. Där förökas azalean med sticklingar. När plantorna har anlagt knoppar på eftersommaren packas krukorna och sänds till odlare i Europa som driver plantorna i blom.

Skötselråd azalea

En azalea vill stå ljust och i rumstemperatur eller något svalare, dock inte över direkt värme. Azalean får aldrig torka upp i jordklumpen, för då faller alla blad av och plantan ger upp. Azalean vill ha jämn fuktighet. Antingen kan den vattnas lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca fem minuter när jorden börjar kännas torr. Använd alltid kalkfritt vatten. Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger blomningstiden.

Så tycker svenskarna

I en gallupundersökning utförd av Blomsterfrämjandet framkom att den blomma man förknippar med julen är julstjärna. Totalt säljs cirka 9-11 miljoner julstjärnor i Sverige varje år och majoriteten är svenskproducerade. 60-70 procent av försäljningen sker kring första advent, men julstjärnans säsong sträcker sig från mitten av november till strax efter jul.

Julens-Blommor-Miljöbild-Interflora.jpg


Röd är den mest populära färgen på julstjärnan. På andra plats i jultoppslistan kommer hyacinten och på tredje plats amaryllisen, som nu ökar i popularitet, både som lök i kruka och som snittblomma.