Trender

Växttrender du inte får missa 2024

Krukväxter är en viktig del av inredningen, inte minst stora gröna växter som påminner om träd. Spana lite extra efter spännande bladverk, söta sticklingar och lättskötta växter om du vill vara trendig i år.

Spännande blad

Trenden med intressanta blad är stark och fortsätter även i år. En krukväxt med snudd på oslagbara mönster är bladbegonia, eller Rexbegonia som den också kallas efter sitt latinska namn. Variationerna i färg, form och mönster är oändliga. Här finns gröna, silvriga, bordeauxfärgade, spräckliga och prickiga blad som alla är lite skeva till formen. Till skillnad från sommar-, höst- och julbegonia så är blomningen ganska oansenlig, det är bladen som drar blickarna till sig.

När sommaren kommer mår den bra av att få komma ut. Sätt den i en kruka på balkongen eller samplantera den med andra utomhusväxter. Glöm inte bort den när hösten närmar sig, då vill den in i värmen igen.

Andra växter som bjuder på bladprakt är till exempel rundcalathea, calathea och monstera monkey mask.

Bladbegonia-2-webb.jpg  Bladbegonia-webb.jpg

 

Sticklingar

Karaktär och personlighet går hand i hand. Ta sticklingar av dina favoriter eller dina kompisars favoriter! Dela med varandra och gläds åt småttingar på tillväxt. Kanske kommer du över en gammal och unik sort som gått i arv från mormors tid. Plantera i söta krukor, arrangera i grupp eller rada upp på fönsterbrädan.

Det är lätt att föröka genom sticklingar. Palettblad, elefantöra, porslinsblomma, murgröna, gullranka och monstera är lämpliga sorter.

 

Lättskötta växter

Växtkraft som sköter sig själv är drömmen för många. Den blir sann om du väljer robusta växter med kraftiga blad som inte säckar när jorden blir torr. Många lättskötta växter är också väldigt dekorativa och kan bli rejält stora, ett riktigt vinnande val alltså. Satsa på en palm för storlekens skull eller en klätterväxt för en ombonad stil. Murgröna, porslinsblomma och gullranka kan ersätta gardiner om du låter dem klättra runt fönstret.

Kalathea, aloe vera, gullranka, monstera, porslinsblomma, elefantöra, fikus, svärmorstunga, peperomia och ampellilja passar dig som vill ägna tiden åt annat, men ändå njuta av grönskande rum.