Blomfakta & skötselråd

Monstera Monkey Mask - Blomfakta & skötselråd

Ihålig är inte samma sak som tom – Monstera ’Monkey Mask’ är full av personlighet med sina blad fulla med hål! En kul klättrare och en djärv djungeljätte i Central- och Sydamerika. Kärlek gör den vild.

Latinskt namn: Monstera adansonii ’Monkey Mask’
Växtfamilj: Kallaväxter

 

Skötselråd Monstera Monkey Mask

Här får du några tips som får din Monstera Monkey Mask att trivas och må bra.

Sol+moln_blomfakta.png Läge: Vill stå ljust, men undvik direkt solljus. Kan även placeras längre in i ett rum. 

Termometer_blomfakta.png Temperatur: Trivs i rumstemperatur 15-30°C

Vattenkanna_blomfakta.png Vattning: Vattna 1-2 gånger i veckan. Vill ha fuktig jord.
Näring_blomfakta.png Näring: Ge näring regelbundet.

Spray_blomfakta.png Omvård: Duscha bladen regelbundet.

Plantera_blomfakta.png Plantering: Planteras i vanlig blomjord. Plantera om, på våren, för att ge växten ny jord. Monsteran vill inte ha för stor kruka så det är inte säkert att du behöver byta kruka vid omplantering. 

Monsteran är lätt att föröka. Genom att plantera sidoskott eller sätta toppskott i vatten så att de får bildas rötter kan du utöka din monterafamilj. 


Som det hörs på namnet, och som bladens form avslöjar, är Monstera ’Monkey Mask’ är en monsteravariant. Den är mindre än den vanliga Monsteran och växer i långa rankor. Det gör att pantan passar bra i ampel eller klättrandes på en pinne. 

Växten är som övriga monsteraväxter relativt lättskött. Den vill stå ljust, men behöver inte stå vid fönstret, vill ha fuktig jord samt en dusch och lite näring då och då. Då växter den och kan bli riktigt stor.