Tips

Inred med stora gröna växter

Den gröna trenden fortsätter att växa och intresset för att inreda hemma med stora gröna växter har kanske aldrig varit större. Hur ska du tänka när du inreder med stora växter? Vi ger dig tipsen för att skapa ett grönt och frodigt hem!

Gruppera och låt dem ta plats

Låt växterna ta plats och bli en del av inredningen. Gruppera dem och blanda olika höjder, bladtyper, mönster, färgtoner och former. De kan antingen passa ihop för att framhäva varandra eller så har de lite olika uttryck för att skapa dynamik.

Det är viktigt med olika höjd och storlek på växterna. Använd piedestaler i olika höjder för att sprida nivåerna och kunna skapa en omslutande känsla.

Placera efter växtens behov

Alla växter behöver olika mycket solljus och bör placeras efter behov för att de ska må så bra som möjligt. T.ex vill en monstera stå ljust men inte i direkt solljus medan en nätaralia vill stå i skugga.

storavaxter2.jpg

Ta höjd

Många stora gröna växter fortsätter att växa på höjden så tänk på att ha lite takhöjd till godo där du placerar din växt så att den kan växa fritt. Skulle den bli alldeles för hög går det bra att beskära växten enligt dess skötselråd.

Våga maxa

Våga maxa och ta in mycket växter i inredningen. Försök att inreda med växter i alla rum, även i badrummet – det piggar upp! I köket kan man även inreda med det som är ätbart, tex chili, smörgåskrasse och andra färska kryddor och örter. Skapa olika nivåer med stora golvväxter kombinerat med mindre krukväxter i fönster, på hyllor, ovanpå möbler etc.

storavaxter4.jpg

Snygga krukor

Plantera dina stora växter i snygga krukor som passar in i inredningen. En favorit är terrakotta som är ett naturligt material. Fördelen med att använda terrakottakrukor är att de låter rötterna andas och släpper igenom fukt.

Färgen på krukan framhäver växterna olika. För att ge maximalt fokus på växten är tipset att välja krukor i matta och mörka färger.

storavaxter3.jpg

Styling: Matilda Holmberth 

Foto: Karl Anderson