Tips

Så tar du sticklingar av dina krukväxter

Få mer ut av dina krukväxter genom att dela på dem genom sticklingar av t.ex elefantöra, pelargon och monstera. En stickling är en del av en växt som man vill dela på och som ska bilda en egen planta. Förr i tiden sas det att man skulle stjäla en stickling för att den skulle rotas bra och bli en vacker växt, men vi har bättre tips på hur du lyckas med dina sticklingar!

Ta_sticklingar_Topp.jpg

Stickling av Elefantöra (Pilea peperomoides)

  1. Börja med att knipsa av de uppstickande skotten på elefantörat så nära stammen som du kan.
  2. Sätt stjälkarna i vatten så att de bildar rötter. Tips är att byta ut vattnet ibland för att hålla rötterna rena.
  3. När stjälkarna har fått rötter är de redo att planteras i vanlig blomjord.

 

Stickling av Monstera

  1. Börja med att dela på monsteran vid roten eller knipsa av en stjälk så nära stammen som möjligt.
  2. Har sticklingen redan rötter kan du plantera den i jord direkt, annars stoppar du stjälken i vatten så att de bildar rötter. Byt ut vattnet då och då.
  3. Så snart sticklingen har bildat rötter kan du plantera den i en kruka med jord.

Ta_sticklingar_Monstera.jpg  Ta_sticklingar_Elefantöra.jpg

Stickling av Pelargon

För att lyckas med en stickling från en pelargon är det viktigt att plantan du vill ta sticklingen från är frisk och frodig. En populär pelargon att ta sticklingar i från är Mårbackapelargonen.

  1. För att ta en toppstickling skär du av toppen av en gren, precis ovanför ett blad, så att du har ca 4 blad på sticklingen. Använder du en sax eller en kniv är det viktigt att redskapet är rent.
  2. Ta bort eventuella knoppar.
  3. Du kan antingen sticka ner sticklingen direkt i luftig och fuktig sandblandad jord eller stoppa ner stjälken i ett glas vatten för att rota sticklingen.
  4. När plantan har blivit ca 15 cm hög kan du toppa den och plantera om den i en större kruka. Använd helst en lerkruka. Tips är att använda en mullrik jord blandad med lecakulor.

Lycka till med dina sticklingar!