Tips

Balkongblommor som tål frost

Efter en lång vinter kliar det i många gröna fingrar. Nu är det äntligen dags att göra fint på balkong, uteplats och farstukvist! Tidigt på säsongen behövs tuffa plantor som tål köldknäppar – här får du tipsen.

Fram med sopborste, planteringsspade och blomjord! Det är tid att borsta bort spåren av vintern och börja njuta av sol och knoppande grönska. Satsa på tåliga växter, det finns många vackra sorter som sätter färg på våren och klarar tillfälliga minusnätter, när de är avhärdade. Här är våra bästa tips!

12 tidiga vårblommor för kruka

 1. Pensé
 2. Viol
 3. Primula
 4. Pärlhyacint
 5. Murgröna
 6. Vårhyacint
 7. Förgätmigej
 8. Jordviva
 9. Tusensköna
 10. Trädgårdsnejlika
 11. Ranunkel
 12. Minipåsklilja, tête à tête

Balkongblommor_narcisser.jpg

 

Plantera så här

 1. Om du har en kruka med gammal jord så kan du återanvända den om du tillsätter lite ny gödslad jord. Vårblommorna är inte kräsna. Annars tar du en kruka med dräneringshål, täck botten med lecakulor, fyll sedan på med planteringsjord, cirka 10–15 cm.
 2. Gör en liten grop och vattna sparsamt.
 3. Lyft plantan ur planteringskrukan och stoppa ner den i den nya jorden. Fyll på och tryck till längs kanterna så att den står stadigt.
 4. Vattna så att jorden är fuktig.

Tips! Det är fint att samplantera olika vårblommor i krukan eller balkonglådan. Variera nivåerna! Kombinera blommorna med t ex en murgröna som får hänga över kanten och kanske några kvistar som får spreta och skapa höjd. Att ställa krukor i grupp är också effektfullt, det blir ett fint utomhusstilleben. 

 

Vänj olivträdet vid utelivet

För dig som vill skapa medelhavskänsla är ett olivträd ett måste. Men ta det lugnt så här i början av säsongen. Vänj ditt träd vid utomhuslivet! Ställ ut det från mitten av maj, men ta in det om nätterna tills frostrisken är över. Olivträdet tål en del minusgrader när hösten blir kall, men efter att ha övervintrat på en sval plats vill olivträdet vänja sig försiktigt vid utomhuslivet igen.

Balkongblommor_uteplats.jpg

 

Tips! Du kan skapa en väldoftande örtagård i form av en krukplantering redan i maj. Vedartade örter som rosmarin och timjan är tåliga även när temperaturen sjunker på natten. Persilja och gräslök är också överlevare.

Balkongblommor_örter.jpg