Tips

Lättodlade örter som ger krydda

De doftar ljuvligt när du stryker handen över dem och de sätter krydda på sommarens måltider.
Förvandla balkong och uteplats till din egen lilla örtagård. Här får vackra växter också plats.  

Prydnadsgräs, lavendel, murgröna, alunrot,uppstammad myrten och palettblad är fina ihop med örter som basilika, rosmarin och salvia.

Trädgårdstimjan
passar till kött, kyckling, fisk, pasta, potatis, soppor, såser och örtte.

Oregano (kungsmynta) är gott till pasta, som krydda i olja och vinäger, pizza, kött, sallad, tomat- och osträtter. Använd både blad och blommor!

Salvia har pepprig smak som passar till gräddiga såser, ljust kött och soppor. Kombinationen salvia, smör och citron är underbart god.

Basilika sätter krydda på fisk, fågel, kött, tomater och mozarella, sallader, pesto, såser, marinader och vinäger.

Rosmarin är klassiskt till lamm, vilt och rotfrukter. Låt hela kvistar koka med i grytan, såsen eller soppan.

 

SÄTT SMAK PÅ SALLADEN

Prova en smakrik salladsdressing! Mixa allt innan du strilar i olivoljan.

  • En knippa basilika
  • En knippa persilja
  • Några blad mild mynta
  • Pressad citron
  • Salt, svartpeppar
  • Några droppar flytande honung
  • Olivolja av fin kvalitet