Högtid & ceremoni
Påsken infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. I almanackan blir det någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. När påsken infaller övergår vinter i ljus, grönska och värme. Att just gult är påskens färg beror på påskattributen kycklingar, äggula, påskliljor och solen som nu börjar värma upp frusna marker. Hela 80 procent av de blommande krukväxterna som säljs kring påsk har gula blommor!
Tulpanen är mångas favoritblomma på våren och i påsk känns tulpanerna mer rätt än någonsin. En bukett med solgula tulpaner ger ordentligt med påskkänsla och härlig energi. På interflora.se har vi flera uppiggande tulpanbuketter i enhetliga eller blandade färger.
Läs också: Fakta och skötselråd tulpaner
Den blomsort som mest förknippas med påsken är helt klart påskiljor. De majestätiska blommorna präglas av sin rika gula färg i mitten av blomhuvudet som är omgivet av vackra kronblad i vitt eller gult.
Påskliljor finns både som plantering och som snittblomma.
Vide är ett vårtecken som får oss att längta efter mer värme och ljus. Med sina ludna blommor är de väldigt fina att ha ensamma i en vas, i en bukett med tulpaner eller i en plantering.
Buketten Tulpaner och vide och planteringen Våryra är populära att skicka i påsk när man vill skicka något mer vårigt.
Förr var det förbjudet att äta ägg under fastan, men till påsken blev det åter tillåtet. Detta i kombination med att hönsen började värpa igen efter vinterns uppehåll har bidragit till att ägg i dag har sin självklara plats på bordet kring påsk.
Att måla och dekorera ägg är en gammal tradition. Olika växtdelar bands runt ägget och kokades tillsammans med något annat som gav färg tex. rödlöksskal, kaffesump, björklöv, bark av vildapel eller hundkäx. När de fastknutna växterna togs bort avtecknade sig ett vackert mönster. Vill du pyssla mer så hittar du här en steg-för-steg beskrivning om hur du gör ditt egna blomstrande påskris. Du kan även låta dig inspireras av en vacker påskdukning.
Påskriset, eller fastlagsriset som det också kallas, kom troligen till Sverige på 1500-talet. Traditionen adopterade man från varmare länder där det var vanligt att ta in stora vackra blomsterdekorationer till Palmsöndagen. Svenskarna ville inte vara sämre. Men årstiden tillät inte blommor utan istället tog man in björkris eller sälg och prydde kvistarna med färgglada fjädrar eller band. Riset hade också en annan funktion. På långfredagsmorgonen piskade man varandra med ris för att påminna om Jesu lidande.
Läs mer: Gör ditt egna blomstrande påskris