DIY

En ljusstake, två stilar

En adventsljusstake har plats för kreativitet! Smycka den med blommor, kvistar och vackra blad. Här är två strålande stilar. Vilken är din favorit? 

En adventsljusstake är ett lagom projekt för den pysselsugna och ett fat har många möjligheter. Med lite vatten i botten kan du hålla liv i kvistar och snittblommor. Du kan också pynta utan vatten i botten och istället använda små glasrör i ditt arrangemang.


1. Naturligt & vintrigt

AdventsljusstakeDIY3.jpg

Satsa på en bas av grankottar om du föredrar en striktare stil med naturlig touch. Placera dem tätt så hakar fjällen i varandra och de står stadigt.

Skärmbild-(38).jpg

Peta in provrörsvaser och kvistar som får sväva över kottarna. Cyklamen, som du kan köpa i kruka är fina som snitt. Nyp tag i stjälken ner mot knölen, snitta och låt dra vatten i cirka en timme innan du sticker ner dem i vaserna där får de dansa som små älvor.

AdventsljusstakeDIY4.jpg

Cyklamen, mjuktall och kottar pryder den naturligt stylade ljusstaken.

2. Blommigt i julrött

Tycker du om den blommigt frodiga stilen? Här är adventsljusstaken för dig! Börja med att göra ett galler av kvistar i botten på ljusstaken. Du kan använda sly från till exempel rönn eller asp, som är böjligt och bra. Fäst ihop kors och tvärs. Enklast är det om kvistarna är lite längre så att ändarna böjs och kilas fast mot kanten.

AdventsljusstakeDIY2.jpg

I gallret petar du in korta grankvistar och snittblommor, snett inåt. Ta bort barr och blad som ser ut att hamna i vatten och se till att stjälkarna når ända ner till botten av fatet.

AdventsljusstakeDIY1.jpg

Fyll på vatten allra sist. Gruppera rosor för ett maffigt intryck och fördela till exempel santini, nejlika och alstroemeria som går att köpa i bunt.

AdventsljusstakeDIY8.jpg

Vattna ofta, blommorna är törstiga!

AdventsljusstakeDIY6.jpg


Floristens proffsiga tips

  • Om kottarna är fuktiga behöver de ligga och torka för att hinna öppna sig lagom tills det är dags för pyssel.
  • Har du sticklingar på gång? Peta ner dem bland blommorna så att de får rota sig – när julen är över kan du plantera dem.
  • Blanda storblommig cyklamen med den mindre sorten, det blir extra fint med variationen.
  • Dekorera med stjärnanis, kanelstänger och nötter som du har hemma.
  • Kom ihåg att fråga markägaren om du vill ta kvistar i naturen och att alltid hålla koll på tända ljus.