DIY

Lyxig kula av vintergrönt

Har du inte plats för julgran är det här tipset för dig. Med en granboll får du in doften och julkänslan även i mindre rum. Julkulan är förstås lika fin över matbordet som i växthuset. 

Grunden till julkulan är en hård mossboll. Vill du plocka ditt material i naturen så behöver du markägarens tillstånd. Ta bara för husbehov och gå försiktigt fram! Om du inte har tillgång till vitmossa kan du köpa fönsterlav, det fungerar lika bra, tänk på att den ska vara fuktig för att formas på ett enkelt sätt. 

– Det går åt mer än man tror eftersom mossan ska tryckas ihop till en boll. Dra snöret några varv runt om, innan du täcker den med hönsnät. Ju hårdare du trycker ihop det hela desto lättare att sticka in kvistar och blad, som då får bra fäste, tipsar floristen Sara-Lisa Ludvigsson. 

DIY-Julkula-2.jpg

Vår julkula är gjord på en mossboll som mäter cirka 20 centimeter i diameter. Det går förstås att göra större, men då krävs en stabil krok eftersom den färdiga julkulan kan bli tung. Lägg till snittblommor i säsong som skimmia och julros, kottar och vackra band i siden och sammet. Häng upp och njut av julens och naturens doft. 

 

Du behöver 

DIY-Julkula-1.jpg

Gör så här 

  1. Tryck ihop mossan till en hård boll, ca 20 cm i diameter, snurra med natursnöre.
  2. Klipp en bit hönsnät och forma runt mossbollen. Den kommer att hålla allt på plats.
  3. Doppa mossbollen hastigt i vatten, så att den håller fukten.
  4. Klipp lagom långa kvistar av till exempel mahonia, skimmia, julros, ädelgran, en och blåbärsris. Ta bort blad och barr från nedre delen av kvistarna, cirka fem–tio centimeter.  
  5. Stick in kvistar och blommor runt om i mossbollen så att de sitter ordentligt fast. Vill du att blommorna ska hålla sig fina, använd vattenrör som går att trycka in i bollen och fylla med vatten. 
  6. Vira ståltråd runt kottar och fäst in i bollen.
  7. Lägg ihop dina textilband i önskad längd. Nyp ihop dem på mitten och vira en ståltråd runt som du kan stick in i toppen av kulan. Arrangera banden så att de hänger snyggt eller knyt en rosett. 

DIY-Julkula-4.jpg

Den floristiska julkulan är dekorerad med rödgran, tall, enmahonia, buxbom, kottar och skimmia.