Tips

Blomstermoln ger sagolik julstämning

En svävande installation, ett levande konstverk. Med amaryllis och torkat material blir blomstermoln julens mest storslagna pynt. 

Ett moln över matbordet tar juldukningen till en helt ny nivå. Där lampan brukar hänga finns utrymme för kreativa idéer. Låt fantasin sväva iväg!

– Det finns inga riktlinjer eller måsten, det är bara att köra, säger Interfloras blomsterdekoratör Charlotte Gibeck som fyllt sitt magnifika moln med rikliga mängder av amaryllis, pampasgräs, annat torkat material och kvistar av lärk. 

Plocka material i skogen som grenar, kottar, torkat gräs och ormbunksblad och blanda med hållbara snittblommor.

Så här gör du ditt eget blomstermoln steg för steg!

Juldukning-3.jpg

– Amaryllis är tålig och bra till jul men se till att den slår ut ordentligt innan du börjar jobba med den, tipsar Charlotte. 

Molnets form får gärna vara oregelbunden. Det gör arbetet kravlöst och resultatet blir desto mer spännande. 

– Man kan ha en vision innan man sätter igång, men det är svårt att veta exakt hur resultatet kommer att bli. Viktigast är att ha kul, då brukar det bli bra. Ta några steg bakåt för att få en överblick under arbetets gång!

Juldukning-4.jpg

Blommor som vissnar gör att kreationen går igenom olika stadier när dagarna går.   

– Det är bara vackert. Men om man vill kan man ju byta ut de som vissnat. Det är enklast om man till största delen bygger sitt moln av torkat material och inte har så väldigt många snittblommor i konstruktionen.  

Ett annat tips är att peta in blommor på lök i stommen. Hyacint, tulpan och förstås amaryllis är tacksamma att använda.

Juldukning-1.jpg

Använd gärna samma blomsorter på bordet. En stjärnformad amaryllis och några torkade grässtrån som knyts fast på servetten blir en fin detalj som håller ihop stilen. 

Molnet är ett fantastiskt komplement till dukningen. Kreativt, drömskt och effektfullt. Experimentera, lek med färger och former och gör om tills du känner dig nöjd.

Juldukning-2.jpg