DIY

DIY: Floristisk stjärna

Har du en gammal trött pappersstjärna i en låda på vinden? Släng den inte! Den kan bli stommen till ett floristiskt adventspyssel. 

Fönsterstjärnor får ju stå ut med en del och kanske känns färg och mönster lite omoderna. Perfekt! Har du en egen trädgård finns botaniskt material nära till hands, annars kan du plocka vackra blad i naturen eller hitta vad du behöver i blomsterbutiken.

DIY-Julstjärna-Blad.jpg

Stjärnan till vänster är klädd med sammetslena lammöron. Silverek ger intryck av att stjärnan till höger är täckt av spets. Färgerna skiftar i olika ljusgröna nyanser.
 

– Baksidan av hallonblad, lammöron och tussilagoblad är jättefina att jobba med. Har man tur så kan de fortfarande vara vackra i oktober och november, säger floristen Sara-Lisa Ludvigsson.  

Silverek är ett annan användbar växt, som kommer ge din stjärna ett naturligt spetsmönster i blekt grågrön nyans. 

– Den torkar fint och blir lite krullig i strukturen. Jag brukar plantera silverek i utekrukor på våren, så får de stå där och växa till sig för att till slut bli pysselmaterial framåt jul. Silverek tål några minusgrader och går att skörda när det är dags att pyssla, tipsar Sara-Lisa. 

 

Du behöver: 

  • Julstjärna av papper
  • Tapetlim/limpistol/limstift
  • Sax
  • Färska blad eller torkat material som eterneller, kanelstänger, rosépeppar, syrenhortensia, kottar med mera
  • Eventuellt en kruka, hobbylera, armeringsjärn/pinne och kuddmossa

 

Gör så här: 

  1. Limma fast blad på stommen. Om du använder hallon- eller tussilagoblad kan du låta dem bli lite slappa, då är det lättare att följa stjärnans form. Limma dem med baksidan upp för att få en fin grå nyans. 
  2. Täck stjärnan med ett grundvarv. Bladen torkar när de krymper och därför är det bra att göra ett finare varv sist. Sätt bladen tätt i mitten av stjärnan och använd mindre blad ju närmre ut i spetsarna du kommer. 
  3. Tips! Lägg stjärnan ovanpå en kruka medan du jobbar, då skaver den inte mot bordet. 
  4. Lek med bladens form, limma fast dem i cirklar eller ränder efter smak. Eller strunta helt i mönster.
  5. Om du ska hänga stjärnan i fönstret behöver du limma blad på baksidan. Ska den hänga mot en vägg behövs blad bara på en bit av baksidan. 
 
 
DIY-Julstjärna-Torkad.jpg

Om du ska hänga stjärnorna mot en vägg behövs bara blad på framsidorna och en bit in på baksidorna. Ska de hänga i fönster får du täcka runtom. Använd torkat material, silverek och lammöron.
 
 

DIY-Julstjärna-Torkad2.jpg

DIY-Julstjärna-Kruka.jpg

Tips! Sätt din stjärna på pinne. Stoppa hobbylera i en kruka, men lämna sex–åtta centimeter upp till krukans kant. Stick ner en pinne eller ett armeringsjärn i leran centrerat i krukans mitt (på bygghandeln kan de ofta kapa armeringsjärnet i rätt längd om du ber snällt). Se till att det blir rakt innan du låter leran torka. Sätt din dekorerade stjärna på pinnen som får gå rakt upp i en udd. Täck leran med kuddmossa, nötter eller kottar. 

Gör du flera stjärnor och placerar i grupp kan det vara fint att böja pinnarna så de får ”sväva” lite.