Blomfakta & skötselråd

Torkade blommor – vackert och hållbart

Torkade blommor har de senaste åren blivit en trendig och självklar del i våra hem. Något som är lätt att förstå då de både är vackra och hållbara. Mixa dem med färska snittblommor och skapa dramatiska buketter. Eller ställ dem som de är i en favoritvas så har du en långlivad inredningsdetalj.

Torkat_inspo.jpg

Torkade blommor gör att du, på ett enkelt sätt, alltid kan ha blommor i dina vaser hemma. Med sin naturliga färgskala passar de ofta i de flesta hem. Och eftersom de inte kräver ljus kan de även fylla mörka hörn och rum som till exempel badrummet.

Mixa med färska blommor och skapa magi

Våga att addera färska blommor till det torkade. Det skapar kontrast och dramatik till dina buketter, kransar och blomstermoln. De dova färgerna på det torkade gör att snittblommorna poppar lite extra.

Vill du att ditt arrangemang ska hålla längre väljer du färska blomsorter som torkar fint.

Så gör du ett eget blomstermoln.

BlomstermolnDIY_2.jpg  Torkat_inspo2.jpg


Torka dina egna blommor

Många blommor och växter kan du torka själv. Den kändaste – och kanske maffigaste – är Hortensian. Men även andra sorter som till exempel brudslöja, eukalyptus, limonuim, gräs och frökapslar blir fina som torkade.

Ställ blommorna i en torr vas eller häng dem upp och ner. Läs mer om hur du torkar Hortensian. Blommor med mjuka stjälkar, som t ex ranunkel, tulpan och anemon, ruttnar och tappar sina kronblad vilket gör att de tyvärr inte passar att torka.


Hårtorken blåser rent

Baksidan med långlivade buketter är att de kan bli dammiga. Det löser du enkelt genom att plocka fram hårfönen och blåsa bort dammet. På så sätt får du åter fina blommor utan att riskera att skada dem. 

Torkat_insp3.jpg  torka-hortensia.jpg