Tips

Rätt vas till rätt bukett

Att hitta rätt vas till sin bukett är inte alltid det lättaste. Här får du tips på hur du väljer vas för att få blommorna att komma till sin rätt. Med endast fyra vaser  – en klotvas, en cylindervas, en tulpanvas och en minivas – har du vaser för varje tillfälle och bukett!

VasGrupp_pushbild.jpg

Utgå från den typ av bukett som du tycker om när du väljer din vas. Eller skaffa en av varje för en komplett vasgarderob!

1. Klotvasen – till fylliga och yviga buketter

Fylliga och yviga buketter passar perfekt i en rund vas med en smalare öppning. Klotvasen ger stjälkarna plats att breda ut sig samtidigt som den mindre öppningen håller ihop blommorna och skapar en fin volym upptill i buketten.

En klotformad vas är dessutom en vacker inredningsdetalj och är fin att ha framme som den är eller med ett ljus i.

På bilden har vi valt vasen Freesia, diameter: 16 cm, höjd: 23 cm.

 

2. Cylindervasen – till höga och stilrena buketter

Till höga blommor med långa stjälkar, som till exempel liljor, pampasgräs, amaryllis, solrosor och kvistar, passar en hög cylinderformad vas bäst.

Denna stilrena vasmodell, med sina strama linjer, är en tidlös klassiker som bör finnas i varje hem.

En cylindervas är även fin att använda som ljuslykta. Fyll på med sand eller stenar i botten och ställ i ett blockljus så kan vasen stå framme även när du inte har blommor i den. 

Här har vi valt vasen Amaryllis som är långsmal till formen, men ändå bjuder på en generös bredd vilket gör att blommorna inte står i givakt utan får luft.  Diameter: 14 cm, höjd: 35 cm.

 

3. Tulpanvasen – till tulpanbuketter och rundbundna buketter

Tulpanen är Sveriges mest populära blomma. Därför kan det vara värt att investera i en perfekt tulpanvas. Denna eleganta vastyp passar även utmärkt för rundbundna buketter.

Vasen smalnar av upptill vilket hjälper stjälkarna att stå stadigt och gör så att slokande blomsorter står finare längre. Det rymliga utrymmet i botten ger utrymme till stjälkarna och hjälper till att skapa ett snyggt arrangemang.

På bilden har vi valt vasen Blåklocka, diameter: 14 cm (11 cm i öppningen), höjd: 20 cm.

 

4. Minivasen – till enstaka snittblommor 

En liten vas är perfekt för några enstaka blommor och kvistar. Placera ut dina favoriter i ett flertal mindre vaser, gärna i olika utföranden, och placera dem en och en eller i grupper. Det blir ett fint blomsterarrangemang som passar allt från matbord till soffbord eller fönsterbrädet. 

Här har vi valt glasvasen Gullviva – en liten transparent vas som ger enstaka blommor lyskraft – diameter: 10 cm, höjd: 10 cm.