Blomfakta & skötselråd

Så planterar du om dina pelargoner

Pelargon – vår mest klassiska krukväxt som är omåttligt populär och passar bra att ha i allt från balkonglådor och uteplatser till ljusa fönster eller hängandes i en ampel. I takt med att ljuset återvänder behöver dina pelargoner både omplantering och beskärning för att få kraft att blomma på nytt.

Förbered din omplantering

  • Köp hem bra planteringsjord för blommande växter eller särskild jord för pelargoner.
  • Krukorna ska vara rena. Har du haft växter i dem innan bör de diskas.
  • Ta fram en ren, vass sax eller sekatör, en jordskopa och stor matsked att lirka ner jord med om det är svårt att komma åt.
  • Lägg ut en gammal vaxduk eller tidningspapper för att skydda bordet.

Klipp bort allt visset

Ser dina pelargoner trista och trötta ut efter att ha stått mörkt under vintern? Börja med att klippa bort allt visset för att lyckas bäst med omplanteringen av din pelargon.

Beskär plantan

För att pelargonen ska skjuta friska skott behöver den beskäras ganska hårt. Klipp ner skotten och ta i ordentligt, men se till så de blir lika långa eller aningen längre i mitten så att pelargonen får en fin form. Klipp även ner de långa grenarna som kan finnas ovanför bladfästet. Pelargonens rotsystem ska se friskt ut, undersök genom att försiktigt dra i jordklumpen och ta bort lite av den gamla jorden så du ser rötterna tydligt.

Plantera i ren kruka

Viktigt att tänka på är att plantera i en ren kruka, den får gärna vara något större än den gamla. Fyll krukan med blomjord och lecakulor eller perlit i jorden för att ge rötterna bättre tillgång till syre.

Vattna lagom

Plantera pelargonen på samma djup som de haft i tidigare kruka. Fyll på med jord runtom och tryck till lätt, utan att packa jorden. Vattna, men inte för mycket, det kan ta ett tag innan pelargonen kommer igång att växa och dricka vatten.

Tips: Använd de bortklippta kvistarna som sticklingar för att få fler pelargoner till ditt hem eller att ge bort! 

Skötselråd för din nyplanterade pelargon:

  • Vattna regelbundet och rikligt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.
  • Ge din pelargon näring en gång i veckan. Det finns speciell pelargonnäring, men näring för blommande växter fungerar lika bra.
  • Pelargonen trivs allra bäst utomhus, men om det inte är möjligt placerar du den på en så ljus och solig plats som möjligt.