Blomfakta & skötselråd

Skötselråd krukväxter

Finns det något härligare än krispiga och fräscha krukväxter? Faktum är att det inte krävs några gröna fingrar för att hålla växterna vid liv. Här får du tips på vad du ska tänka på för att få dina växter att växa och må bra.

Skötselråd-Krukväxter-2023.jpg

 

Ge krukväxterna kärlek

Växter är levande och bör skötas med kärlek och omsorg för att må bra. Det viktigaste att tänka på när du får hem din nya växt är att den får en passande plats med lagom mycket ljus för just den sorten.

Ficus-umbellata-Närbild-Miljö.jpg


Ge krukväxter vatten

Vatten är också nödvändigt för växtens överlevnad. Många växter klarar att torka ut någon gång, men däremot är det nästan ingen som klarar av att stå med vatten i ytterkrukan. Känn efter hur torr jorden är innan du vattnar och vattna aldrig om jorden är fuktig. Om du har torr inomhusluft, eller om du har växterna över värmeelement, är det bra att duscha dem.

Blomfakta_Skötselråd_Krukväxter_1.jpg


Ge krukväxter växtnäring

Förutom vatten behöver dina blommor växtnäring. Häll en svag dos växtnäring i vattnet varje gång du vattnar under hela växtperioden som för de flesta blommande krukväxter infaller från vår till höst. 

Monstera-Närbild-Miljö.jpg

Ge krukväxter jord

Växter som du har i flera år behöver ny jord och en större kruka efter en tid. Oftast går det bra med vanlig planteringsjord. Om du tar bort vissna blommor och blad direkt så trivs växterna bättre.

Skötselråd-Krukväxter-Jord.jpg

Lär dig mer om olika krukväxter: