Blomfakta & skötselråd

Caladium – Blomfakta & skötselråd

Caladium är svår att motstå, men behöver din omsorg. Det är den värd! Din kärlek kommer att besvaras med hjärtformade blad, mäktiga mönster och ett fyrverkeri av färger. Växer på våren och vilar på hösten.

Latinskt namn: Caladium
Växtfamilj: Kallaväxter 

 

Skötselråd Caladium

Här får du några tips som får din Caladium att trivas och växa bra.

Sol+moln_blomfakta.png 
Läge: Ljust men undvik skarp sol.
 
Termometer_blomfakta.png 
Temperatur sommartid: 20-25°C.
Temperatur vintertid: 18-23°C.
 
Vattenkanna_blomfakta.png 
Vattning: En gång i veckan. Håll jorden fuktig. Caladium vill inte torka ut, men heller inte vara blöt. Till hösten minskas vattnet och växten får vila över vintern. Se mer under Plantering. 
 
Näring_blomfakta.png 
Näring: Näring ges regelbundet.
 
Spray_blomfakta.png 
Omvård: Denna växt kräver hög luftfuktighet. Spreja den gärna med en blomspruta på avstånd. Undvik att få för mycket vatten på bladen då de kan få bruna fläckar.
 
Plantera_blomfakta.png 
Plantering: 
Skär bort blad som blivit bruna. Det ger ny energi till nya vackra blad. 

Caladium är en knölväxt som vilar under vintern. Detta innebär att bladen vissnar på hösten. När detta händer låter du växten torka och klipper bort stjälkarna. Du övervintra knölen i krukan eller ta upp den och förvara den torrt i 18-23 grader. På våren planterar du den igen. Ge rötterna rikligt med plats, vattna och placera ljust och varmt.

Om knölen är stor kan du dela den och på så sätt föröka din Caladiumfamilj.

 

Med sina vackra blad är det inte svårt att förstå att Caladium är populär. Det gör dessvärre att den kan vara svår att få tag på. Växten kommer kommer från Sydamerika vilket gör att den gillar värme och hög luftfuktighet. Ge den därför en dusch då och då!