Blomfakta & skötselråd

Palettblad - Fakta & skötselråd

Ni kommer att förstå varandra, för palettblad svarar artigt. Mörkt – palettbladet växer långsamt. Ljust – palettbladet växer snabbt. Mindre vatten – palettbladet får grönare blad. Mer vatten – palettbladet får ljusrosa blad. Inget vatten – palettbladet slokar. Enkelt! Palettblad är lätt att föröka och att ta sticklingar av.

Latinskt namn på Palettblad: Plectranthus scutellarioides

Palettbladets växtfamilj: Kransblommiga växter

 

 

Skötselråd Palettblad

Här får du några tips som får dina palettblad att trivas och växa.

Sol_blomfakta.png
Läge: Placeras palettbladet ljust, men inte i direkt solljus då bladen kan brännas. Ju mer sol palettbladet får, desto intensivare blir färgerna. I skugga blir bladen mer gröna. Under sommaren kan palettblad placeras utomhus.

Termometer_blomfakta.png
Temperatur: Palettblad är känslig för temperaturer under 18°C.

Vattenkanna_blomfakta.png
Vattning: Palettblad bör vattnas ofta, 1-2 gånger i veckan. Håll jorden fuktig. Som många växter vill palettblad ha mer vatten på sommarhalvåret än på vintern.

Näring_blomfakta.png
Näring: Tillsätt krukväxtnäring i vatten under tillväxtperioden (våren och sommaren).


Spray_blomfakta.png
Omvård: 
Spraya bladen regelbunden med en blomspruta, klipp bort blomknoppar på palettblad direkt, då de tar mycket energi från själva växten och gör så att bladen tappar i färg, och toppa gärna plantan så den kan förgrena sig och bli tätare.

Plantera_blomfakta.png
Plantering: Palettblad planteras om på våren i vanlig blomjord. Beskär plantan efter vintern.


Palettblad kom till Europa från Indonesien redan på 1800-talet. Idag växer de vilt i Sydasien, Oceanien och på Hawaii. På denna supertrendiga växt är det de färgsprakande bladen som har huvudrollen. Blommorna klipps bort för att all kraft ska få gå till bladens vackra färg.

Palettblad finns i många olika färger och kombinationer av dem, bland annat grön, lime, rosa, lila och gul. Växten är lättskött, växter snabbt och är enkel att föröka.

Toppa palettblad för en tätare planta

Palettbladen kan bli riktigt stora! Toppa plantan, för att skapa en tätare och frodigare växt,  genom att klippa av grenarna ovanför ett bladpar. Då förgrenar sig plantan istället för att växa uppåt och bli lång. Spara toppskottet och föröka din palettbladsfamilj.

Palettblad är en sticklingsvänlig växt

Palettblad är enkla att föröka. Gör sticklingar av topparna när du beskär och toppar din växt. Stoppa toppskott i ett glas vatten så att det får bilda rötter. Och vips så har du en ny planta – till dig själv eller till en vän. 

Stamma upp ditt palettblad

Om du vill kan du stamma upp ditt palettblad och skapa ett träd. Välj då ut en rak stickling och låt den växa så den är ca 15 centimeter hög. Ta sedan bort bladen längs stammen och spara endast de längst upp på toppen. Låt plantan växa till sig och ge den gärna stöd av blompinnar. När plantan nått den höjd du önskar börjar du toppa toppskottet så att växten kan förgrena sig och bilda det träd du önskar.