Blomfakta & skötselråd

Vallmo - Fakta & skötselråd

Med sina mjuka kronblad och sin eleganta stjälk, är Vallmo en symbol för vårens ankomst. Denna vackra blomma, med sitt distinkta utseende och symboliska betydelse, har fängslat människor i århundraden och fortsätter att vara en favorit bland trädgårdsmästare och florister världen över. Skicka en vårbukett för att få vårkänslorna att sprudla.

Vallmo vetenskapligt känd som Papaver somniferum, har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Den har sitt ursprung från östra Medelhavsområdet, och har funnit sin plats i kultur och konst genom åren. Vallmons lugnande egenskaper har gjort den till en symbol för både skönhet och sömn.
 

Vallmo-Viburnum-inspirationsbild-Liggande-1.jpg

Vallmons mest karaktäristiska drag är de stora kronbladen som kan variera i färg från lysande rött till mjukt rosa och vackert vitt. Dessutom är Vallmo känd för sina medicinska egenskaper och har använts traditionellt för sina lugnande och smärtlindrande effekter.

Vallmo-Viburnum-inspirationsbild-Stående-1.jpg   Vallmo-Viburnum-inspirationsbild-Stående-2.jpg

Skötselråd Vallmo:

- Gör en ny snittyta med en vass kniv.
- Stick stjälken rakt ner i kokhett vatten i några sekunder.
- Placera den sedan i en ren vas med kallt vatten.
- Byt vattnet regelbundet.

Vallmon har en vitaktig vätska som läcker och täpper till snittytan, vilket gör att den inte kan ta upp vatten, men med hjälp av ett hett vattenbad behåller den förmågan att suga upp vatten och kan få flera dagars vasliv.