Blomfakta & skötselråd

Hortensia - Fakta & Skötselråd

Det är svårt att hitta en blomma som är mer storslagen än hortensian. Dess stora bollformade blomklasar är eleganta och fantastiska att beskåda. Hortensia var till en början vanlig som trädgårdsbuske, men numera är vi vana att se den som krukväxt, och även som snittblomma. Den är lika magnifik ensam i en vas som i en blandad bukett. Hur du än väljer din hortensia så kommer den garanterat skänka dig vardagslyx. Skicka ett Blommogram för att uppvakta eller överraska någon idag!

Skötselråd Hortensia

Hortensia som snittblomma:

  • Ta gärna bort så många blad som möjligt då de dricker mycket vatten som istället behövs till blomklasen. Ta minst bort alla blad som hamnar under vattenytan för att undvika att få bakterier i vasen.
  • Snitta ett långt, diagonalt snitt med en vass kniv. Gör gärna ett nytt snitt varje dag.
  • Använd rikligt med ljummet till varmt vatten.
  • Placera din hortensia ljust, men inte i direkt solljus. Ställ den gärna svalare under natten så håller den sig längre.
  • Gör nytt snitt och byt vatten om blomman slokar eller när vattnet blivit grumligt. 
  • Och kom ihåg att många sorter är fina även när de torkat!

Hortensia som krukväxt:

  • Placera din hortensia ljust, men inte i direkt solljus.
  • Hortensian kräver mycket vatten, men vill inte stå i vatten. Vattna därför krukväxten genom att sänka ner den i vatten och håll den nere tills det slutar bubbla. Upprepa minst 3 gånger per vecka.
  • Om du använder en vattenkanna får du öka till 3 gånger per vecka.
  • Klipp bort blomklasar när de blivit fula.

Hortensia skiftar färg

Hortensia har rejäla stjälkar och sågkantade blad. De finns i vitt, rött, rosa och blått, men kan skifta färg beroende på jordens och vattnets pH-värde och efter säsong. Det är alltså inte ovanligt att du köper en blå hortensia, som sedan skiftar färg till exempelvis rosa. Det är egentligen bara om du har en blå hortensia som du måste tänka på att den kräver en sur miljö för att den ska förbli blå. Rosa och vita hortensior trivs nämligen med ett normalt eller basiskt pH-värde.

blomfakta_hortensiasnitt.jpg

Hortensian kommer från Japan

Hortensian har funnits sedan 1784, då den upptäcktes av den medicinstuderande Peter Thunberg, elev till Linné, i Japan. Det var hans tjänstemän som hittade växten när de skulle leta medicinalväxter och mat till Thunbergs get. Växten fick senare namnet Hydrangea macrophylla, men vi känner den som hortensia på svenska. I Japan och Kina kan du se hortensian växa vilt.