Blomfakta & skötselråd

Dahlia - Fakta & Skötselråd

Från dramatiska färgexplosioner till blygsam enkelhet i diskreta toner – det finns en dahlia för alla smaker och tillfällen. Möjligheten till variation gör dahlia till en mycket användbar och älskad blomma. Dahlian är dekorativ i sin ensamhet men den är även ett härligt inslag i våra buketter.

Dahlia är ett vackert inslag i rabatten, men passar minst lika bra som krukväxt och är vanlig som snittblomma. Du hittar den i handeln från augusti och fram till november. Det finns över 20 000 olika sorter av dahlia registrerade, och grupperas efter utseende. Det finns exempelvis anemondahlia, näckrosdahlia och kaktusdahlia. Vare sig du föredrar storslaget eller enkelt kan alla hitta sin personliga favorit.

Dahlia har en lång historia och kommer ursprungligen från de tropiska delarna i Mexiko. Den upptäcktes av indianerna redan i slutet på 1500-talet. Då var det de ätbara knölarna som var i fokus snarare än den fascinerande blomningen. Växten spreds till Europa för 200 år sedan och namngavs efter Linnés lärjunge, Andreas Dahl.

Dahlior är inte speciellt svåra att odla, tvärtom. Den enda man måste vara medveten om är att de inte tål frost och måste därför övervintra inomhus. Dahlian är tålig som snittblomma, tar du hand om den på rätt sätt kan den skänka blomsterglädje länge.

Skötselråd Dahlia:

- Börja med att plocka bort överflödiga blad. Se till att det är inte är några blad under vattenytan
- Gör nya snittytor
- Använd kallt och rent vatten i vasen