Tips

En höstdukning i gröna toner

Nu när löven faller av träden och höstvindarna börjat blåsa är det dags att samlas runt bordet igen för de där middagarna som gärna får ta lite längre tid. Allra helst med levande ljus och vackra kvistar och blommor.

För att få till en härlig dukning krävs inte alltför mycket och inte måste det heller vara ett avancerat långkok som ska dukas fram för det. En snabb vardagsmiddag är också trevlig att sätta guldkant på – det är känslan och tiden vid matbordet som räknas.

Som servetter eller bordstabletter kan man använda sina allra finaste kökshanddukar. Kökshanddukar finns för det mesta i mängder att fynda på loppisar. Likaså vackra mässingsljusstakar i olika storlekar, som skapar en varmare känsla. Att den ena ljusstaken är högre eller lägre än den andra gör ingenting, tvärtom.

Det är även fint att jobba med liknande eller ett par få utvalda nyanser för att få en enhetlighet och harmoni i dukningen. Här har vi till exempel valt att hålla oss till ljusa färger med en grå duk som bas. Vi har även blandat olika textilier för att skapa en mer levande känsla med de olika strukturerna.

Kronan på verket är de enkla, men vackra eukalyptuskvistarna som bara lagts slingrigt runt mässingljusstakarna mitt på bordet. Sådär. Middagen är redo att serveras!

Text och foto: Sandra Bergström
Interflora Sannegårdens Blomsterhall
 @sannegardensblomsterhall