Tips

Hitta krukväxterna som passar dig

 

Rätt krukväxt på rätt plats
Det är lätt att förföras av form och färg, men glöm inte att kolla skötselråden när du drabbas av varma känslor för en växt. Ta reda på i vilket läge den trivs, så blir kärleken långvarig.

Öster- och västerfönster
Om dina fönster är ljusa med sol under en del av dagen har du mycket att välja på. Här trivs de flesta växter. Olika sorters fikusbegonia och rosenskärm är fina och trendiga alternativ.

Soliga söderfönster
Är ett söderfönster den plats du kan erbjuda gäller det att välja rätt, för här kan det bli brännhett sommartid. Vill du satsa på bergsäkra kort? Då är svärmorstunga och olika sorters kaktus något för dig, de klarar både torka och ökenvärme när du åker på semester.

Skuggiga norrfönster
Visst finns det krukväxter som gillar norrläge! Rundcalatheaelefantöra och monstera har rötterna i regnskogen och är vana att växa i skuggan av höga träd.

Storleken spelar roll
Nu när du har koll på läget är det dags att fundera på vilken funktion din växt ska ha. Ska den fylla ett tomrum? Förbättra inomhusluften? Eller bara vara fin?

Liten och mellan
Om den ska ersätta en gammal växt kan storleken spela roll. Fundera på vilket utrymme den får ta på fönsterbrädan. Den kanske är liten när du köper den, men överraskar med sin växtkraft.

Stor
Med inomhusträd som ska placeras på golvet är det enklare. De tar ofta för sig på höjd och bredd redan från början, som en del av inredningen, och trivs en bit in i rummet. Tänk på att många av dem härstammar från de fuktiga tropikerna, så använd blomsprutan då och då.

Förbättra inomhusluften

Växter som fuktar luften
Under vinterhalvåret kan luften bli torr i våra moderna och välisolerade hem. Då är gröna växter till god hjälp som luftfuktare. Perfekt i sovrum och arbetsrum! Välj törstiga sorter som till exempel guldpalm, spjutbräken och fredskalla – de avdunstar mest vatten och gör jobbet bäst.

Växter som renar luften
Det finns också växter som är proffs på att absorbera skadliga ämnen som vi annars andas in, till dem hör murgröna, dracena, svärmorstunga och gullranka.

Bedöm dina gröna fingrar
Ett sista tips är att ha en realistisk bild av sina gröna fingrar. Är du typen som pysslar om dina krukväxter varje dag, varje vecka eller helst aldrig? Lättskötta kassen eller kaktusen är för dig som svarar ja på den sista.