Senaste nytt

Vår jubileumsvas Tidevarv tar form


Det är november 2022 och fullt fokus i glashyttan i Reijmyre, ett av Sveriges äldsta aktiva glasbruk, fyra mil norr om Norrköping. Formgivaren Ann Wåhlström har fått i uppdrag av Interflora att designa en 100-års­vas inför jubileet och nu är hon på plats för att se att resultatet blir som hon önskar. Det är dags för provblåsning.

Målet när hon satt vid ritbordet i studion på Södermalm i Stockholm var att skapa en funktionell modell, som också skulle vara klassisk och intressant att se på.

– Det ska kännas att vasen har en närvaro i rummet, med en modern och historisk koppling, säger Ann.

Hon fick vissa riktlinjer att utgå utifrån, men till stora delar har idén fått växa fram ur hennes tanke och hand.


– Vågmönstret har jag lånat av 1930-40-talens formspråk. Man behöver inte gå på många loppisar innan man ser exempel på det. Utöver det inspireras jag alltid av arkitektur och strikta linjer och det kan man kanske se spår av.
Formen är rund med avsmalnande hals och färgen djupgrön, en klassisk Reijmyrekulör.Ann Wåhlström har en lång meritlista som omfattar både 20 års samarbete med ett annat svenskt glasbruk, Kosta Boda, och verksamhet i egen regi i Sverige och utomlands, mestadels i USA. Hon har ritat många vaser genom åren, bland annat för Svenskt Tenn, och formger även konstglas. Utställningarna och utmärkelserna är många.

Ett gediget hantverk präglar hela arbetsprocessen från skisserna i mjuk blyerts och flödig akvarell till färdigt resultat. En formmakare har svarvat träformar av al och i dem blåser glasblåsarna ner den glödheta glasmassan under tillverkningen. Arbetet går undan, varje vas tar fem–tio minuter att blåsa, sedan väntar kylning och efterbearbetning som är mer tidskrävande.– Det är roligt att vara med på golvet. Allt går så fort, det krävs snabba beslut och det passar mig. Det var faktiskt en av anledningarna till att jag valde glaset en gång i tiden, säger Ann och för några anteckningar i sitt block medan den sista vasen för dagen knackas loss från den långa pipan, som är glasblåsarens verktyg.


– Jag är jättenöjd, det blir så bra det här.Under 2023 säljs Jubileumsvasen i en begränsad och signerad upplaga. Tidevarv finns i två storlekar och den lilla vasen går att lägga till som tillval till alla Blommogram.